Platåbergens Geopark är ett stort område fullt av spännande spår och lämningar från förr. Här presenterar vi för skojs skull ett litet urval av geoparkens höjdpunkter i siffror. Platåbergslandskapet har i alla tider varit ett händelserikt område och det finns enormt mycket mer att upptäcka utöver dessa fakta. Kanske kan någon av punkterna nedan inspirera till att upptäcka mer.
- Storlek
- 3690 kvadratkilometer. Platåbergens Geopark spänner över ett stort område fyllt av spår från urtid till nutid.
- Antal berg
- Det finns 15 stycken platåberg i Västergötland varav fjorton av dessa ligger i Platåbergens Geopark.
- Största berg
- Billingen är geoparkens största berg till ytan och är cirka 130 kvadratkilometer stort.
- Högsta berg
- 335 m.ö.h. gör Ålleberg till det högsta av våra Västgötska platåberg.
- Största sjö
- Hornborgasjön är med sina 28 kvadratkilometer geoparkens största sjö. Vänern är såklart betydligt större men den ligger inte helt och hållet i geoparkens område.
- Antal kommuner
- 9 stycken kommuner arbetar i samverkan med att driva och utveckla Platåbergens Geopark.
- Befolkningsantal
- Ca. 289 000 invånare bor i platåbergsområdet.
- Högsta vattenfall
- Skäktefallet vid Nordkroken i Vargön torde vara det vattenfall i området som har högst vertikalt fall. Det finns inga officiella siffror men det är cirka 25–30 meter högt. Fallet är en avrinning från Hallsjön uppe på Halleberg.
- Äldsta byggnadsverk
- Megalitgravarna eller gånggrifter, som också kallas, är de äldsta byggnadskonstruktionerna byggda av människan. De är ca. 5500–5000 år gamla och var vanliga under stenåldern.
- Största megalitgrav
- Ragnvalds kulle är en av de elva gravarna vid Karleby långa och har en kammarlängd på 17 meter. Detta gör den till Sveriges största megalitgrav.
- Högsta runstenen
- 4,4 meter hög är den södra stenen vid Källby hallar. Den räknas ofta som en av Västergötlands ståtligaste runstenar.
- Historiska fynd
- Vitteneguldet räknas med sina 1,9 kilo som den tredje största guldskatten som hittats i Sverige, räknat i vikt. Skatten hittades på 90-talet i en trädgård i Vittene, utanför Trollhättan.
- Unik meteorit
- På Kinnekulle har man hittat en utdöd meteorit som slog ner på jorden för 470 miljoner år sedan. Den skiljer sig kemiskt från alla idag kända typer av meteoriter!
- Sveriges äldsta plagg
- Gerumsmanteln är daterad 360–100 f Kr. Den hittades 1920 i Hjortamossen på Gerumsberget och är Sveriges äldsta bevarade klädesplagg.
- Sveriges äldsta rum
- Kata gård var en storgård som styrdes av härskarinnan Kata. Gården hade en av Sveriges äldsta stensatta kyrkor, och en kristen gravplats som började användas redan på 900-talet. Kyrkans krypta kan vara Sveriges äldsta bevarade rum!