7 augusti 2024 | Text: Anna Ber­gen­gren | Foto & film: Hen­rik Theodorsson

På Hal­le­berg finns ett märk­ligt sten­mo­nu­ment som när­mast lik­nar en ruin eller forn­borg. Det hand­lar om tusen­tals kubik­me­ter hand­pac­kad dia­bas i nog­grant stap­la­de högar. Ste­nar­na var hugg­na och tra­va­de för hand av AK-arbe­ta­re på 1930-talet, tro­li­gen avsed­da att använ­das i väg- och hus­byg­gen, men av någon anled­ning blev det inte av.

Ett lik­nan­de sten­mo­nu­ment, om än i betyd­ligt mind­re ska­la, finns strax väs­ter om Fristorps klev vid Hun­ne­bergs söd­ra slutt­ning. Det­ta monu­ment är avse­värt mind­re och inte lika känt.

Teck­ning som visar arbet­ar­ba­rac­ken Hall­sjöstu­gan, även kal­lad “Barac­ken”. Den bygg­des på 1920-talet som för­lägg­ning för sam­vetsöm­ma. På 1930-talet inhys­te den arbets­lö­sa som job­ba­de med att hand­pac­ka sten.

Nöd­hjälps­ar­be­ten, eller AK-arbe­ten som de kal­la­des efter sta­tens Arbets­lös­hets­kom­mis­sion, upp­rät­ta­des i mel­lan­k­rigs­ti­den. Tan­ken var att råda bot på arbets­lös­he­ten som var hög, men i prak­ti­ken blev fat­ti­ga arbets­lö­sa tving­a­de att utfö­ra hårt fysiskt arbe­te till under­må­lig lön, allt för att inte bli av med sin stat­li­ga ersätt­ning. I var­je kom­mun fanns loka­la kom­mit­té­er som orga­ni­se­ra­de de arbets­lö­sa, och job­bet kun­de vara allt från att dika ut våt­mar­ker till att byg­ga vägar eller arbe­ta i sko­gen. Ofta skic­ka­des de arbets­lö­sa runt i lan­det, och fick bo i dåli­ga barac­ker under tiden arbe­tet utför­des, så även på Hal­le- och Hunneberg.

Ofta skic­ka­des de arbets­lö­sa runt i lan­det, och fick bo i dåli­ga barac­ker under tiden arbe­tet utför­des, så även på Hal­le- och Hunneberg.
Pack­stensmo­nu­men­tet på Hal­le­berg påmin­ner om en ruin efter en borg.

Sten­mo­nu­men­tet på Hal­le­berg lig­ger vid Hall­sjöns väst­ra ände. Ett 30-tal meter in i sko­gen på väs­ter sida om bil­vä­gen. I när­he­ten finns par­ke­ring och infor­ma­tions­tav­la. Sten­hö­gen vid Fristorp på Hun­ne­berg hit­tar du genom att gå ner i Fristorps klev (enklast från runds­ling­an runt Fristorps Gransjö), och föl­ja sten­mu­ren en bit ner i kle­ven väs­terut. Man kan ock­så besö­ka Fristorps gård och frå­ga efter vägen. De har gjort en kar­ta över vand­rings­le­der i när­he­ten av gården.

Att slå sön­der dia­bas­block och stap­la dem i högar längs bergs­kan­ten får nog räk­nas till ett av de mer för­ned­ran­de, slit­sam­ma och menings­lö­sa arbe­ten som AK-arbe­tar­na utför­de. Än mer med dagens vet­skap att ste­nen ald­rig använ­des till något utan lig­ger kvar där i högar än idag.

Den­na arti­kel är ska­pad med medel från: