PLA­TÅ­BERGS­LAND­SKA­PETS SMAKER:

MÖS­SE­BERG

Mulens mar­ker

Mösse­bergs högs­ta topp lig­ger 327 meter över havet, och ber­get reser sig cir­ka hund­ra meter över den omgi­van­de slät­ten. Här finns fle­ra natur­re­ser­vat runt och på ber­get. De bju­der på här­li­ga naturupp­le­vel­ser med vari­e­rad och dra­ma­tisk natur: stor­slag­na bergs­bran­ter, sprick­da­lar, kärr, alvar­mar­ker och bac­kar med ädellövskog med en fan­tas­tisk flo­ra. Från utkikstor­net vid djur­par­ken är det en mils­vid utsikt ut över platåbergslandskapet.

Land­ska­pet

Mösse­berg delar alun­skif­fer-och kalk­stensla­ger med Ålle­berg, och sand­stenslag­ret med alla pla­tå­ber­gen från Bil­ling­en och söderut. Det­ta sam­man­häng­an­de, små­ku­pe­ra­de, högslätt­s­om­rå­de bil­dar Fal­byg­den eller Falan. Falan var ald­rig en del av havet när inlandsi­sen drog sig till­ba­ka, då det helt enkelt var för högt belä­get. I stäl­let avlag­ra­des här sand, sten och morän från inlandsisen.

Des­sa lät­ta­re, om än ste­ni­ga, sand­jor­dar med inslag av kalk­hal­tig morän blev en per­fekt kom­bi­na­tion för sten­ål­ders­bön­der­na att odla i med den tidens odlings­red­skap. Runt Mös­se­berg finns där­för en av nor­ra Euro­pas störs­ta kon­cent­ra­tio­ner av mega­lit­gra­var från yng­re sten­ål­der. Här fanns gott om byggnads¬sten, vat­ten att fis­ka i, och högslät­ten, Falan, erbjöd bör­dig lättod­lad kalkrik mark som gjor­de att man kun­de ska­pa sig ett bra liv tidigt i områ­det. Berg­slutt­ning­ar­nas natur­li­ga käl­lor och vat­ten­drag bidrog till stän­dig till­gång på vat­ten. Dess­utom så fanns myc­ket våt­mar­ker, kärr och myrar med ypper­ligt bete.

Mös­se­bergs natur­li­ga vat­ten­käl­lor kom väl till pass under 1800-talets häl­so-och brunn­kul­turs stor­hets­tid. De vack­ra omgiv­ning­ar­na och att väst­ra stam­ba­nan kom på plats gjor­de att det­ta blev en ide­a­lisk plats att anläg­ga en kurort på. Idag hit­tar vi fort­fa­ran­de Mös­se­bergs kurort och kurortspar­ken i slutt­ning­en som är ett vac­kert ströv­om­rå­de både för boen­de och besö­ka­re – en per­fekt plats för picknick!

Viss­te du att Fal­kö­ping är Sve­ri­ges näst kotä­tas­te kom­mu­nen i Sve­ri­ge? Det­ta häng­er sam­man med de gynn­sam­ma odlings-och betes­för­hål­lan­de­na som råder i områ­det. Inte så kons­tigt då att du på Mös­se­bergs slutt­ning kan hit­ta en av Sve­ri­ges störs­ta ost-och deli­ka­tess­bu­ti­ker, Fal­byg­dens oste­ria, som ock­så bli­vit ett mat­cent­rum för lokal-och regi­o­nal­pro­du­ce­rad mat. Utö­ver det finns fle­ra and­ra loka­la pro­du­cen­ter som för plat­sens matt­ra­di­tio­ner vidare.

Gene­ra­tio­ners odlings­mö­da och bete går verk­li­gen som en röd tråd genom den­na plats, där­för är det kanske inte så kons­tigt att det ock­så kal­las för mulens marker!

Vy över Fal­kö­ping och Ålle­berg vid Mös­se­bergs utsiktstorn
Girom­men vid Ekor­na­val­len – en av många mega­lit­gra­var på Falbygden.
Mös­se­bergs kurort vid sent 1800-tal.
… när man ock­så bör­jar blan­da de oli­ka pro­duk­ter­na med varandra …
så leder det fram till roli­ga smak­kom­bi­na­tio­ner som verk­li­gen befäs­ter sma­ken av Mösseberg.
Så här upp­le­ver vi Mös­se­berg genom smak

Vi ser Mös­se­berg som gjort för en pick­nick av fle­ra anled­ning­ar. En är att det i Fal­kö­ping är väl­digt enkelt att ploc­ka ihop en fär­dig fika­korg genom inköp i loka­la buti­ker (störs­ta utma­ning­en att inte köpa med sig för myc­ket eller för många oli­ka sor­ters ost…). Sen finns ock­så den gam­la tra­di­tio­nen sen den förs­ta kuror­ten: att vand­ra längs bergs­kan­ten för att på så sätt stär­ka sitt väl­må­en­de. Vad pas­sar väl bätt­re under en sådan pro­me­nad än en picknick?

Vi tar med oss en korg hem­i­från med en skär­brä­da och en vass kniv, något att dric­ka ur, någ­ra bestick, tall­ri­kar och lite ser­vet­ter. Natur­ligt­vis ock­så någ­ra fil­tar att sit­ta på.

På vägen till Mös­se­berg åker vi hand­lar det vi ska ha till vår pick­nick, och inkö­pet av maten och råva­ror­na blir en del av upplevelsen.

I vår korg vill vi ha både hård ost och äde­lost. Vi vill ock­så gär­na få med någon chark­pro­dukt med lokal anknyt­ning. Goda mar­me­la­der, lokal honung och knäc­ke­bröd. Det finns ock­så fle­ra lokal­pro­du­ce­ra­de dryc­ker med kopp­ling till Mös­se­berg, så i vår korg läg­ger vi ner lite smak­satt tonic water och lokal­pro­du­ce­rad öl. Till des­sert tar vi ock­så med oss lite ost­ka­ka och sylt.

Det som är kul med råva­ror­na i vår korg är att var­je pro­dukt i sig själv är en sma­kupp­le­vel­se. När man ock­så bör­jar blan­da de oli­ka pro­duk­ter­na med varand­ra – som är lätt gjort när allt är fram­du­kat på pick­nick­fil­ten – så leder det fram till roli­ga smak­kom­bi­na­tio­ner som verk­li­gen befäs­ter sma­ken av Mösseberg.

Utmär­kan­de råvaror/smaker för Mösseberg:

  • Ost
  • Lokalt bryggd öl
  • Loka­la charkprodukter
  • Äpp­le
Lad­da ner smak­pro­fil: Mösseberg