PLA­TÅ­BERGS­LAND­SKA­PETS SMAKER:

LUG­NÅS­BER­GET

Kin­ne­kul­les lillasyster

Lugnås­ber­get är ett av våra mins­ta pla­tå­berg och även det som lig­ger längst norrut. Högs­ta punk­ten är 155 meter över havet. Lug­nås­ber­get består näs­tan bara av sand­sten – ett litet lager av alun­skif­fer finns vid top­pen. Tro­li­gen fanns det bara ett myc­ket tunt lager av dia­bas här, eller ing­en dia­bas alls – och det­ta gjor­de att ber­get sak­na­de sin skyd­dan­de hät­ta och de övers­ta sedi­men­tä­ra bergar­ter­na har ero­de­rats bort. Sedan 1100-talet fram till i bör­jan av 1900-talet har det bru­tits kvarn­ste­nar i Lug­nås­ber­gets gru­vor och dag­brott. Runt om på ber­get finns spå­ren kvar av kvarnstens­till­verk­ning­en i form av cir­ka 600 dag­brott och 55 gruvor.

Land­ska­pet

Lugnås­ber­get är präg­lat av små går­dar, torp och back­stu­gor. Här har nog maten histo­riskt sätt varit gans­ka enkel och god, där man åt det som odla­des på små täp­por. Dju­ren beta­de på all­män­ning­ar­na med de örter som finns på alla pla­tå­ber­gen, tex ramslök, kir­skål och gräs. Lug­nås­ber­get sär­skil­jer sig med dess löv­kläd­da hag­mar­ker och ängs­mar­ker i en barr­skogs­do­mi­ne­rad trakt. Ber­get är kupe­rat och i slutt­ning­ar­na är det svår­bru­kat, där­för har des­sa mar­ker bli­vit natur­be­tes­mar­ker. Des­sa gyn­nar den bio­lo­gis­ka mång­fal­den och här finns fle­ra röd­lis­ta­de arter av både väx­ter, fåg­lar (och flad­der­möss av oli­ka säll­syn­ta arter som över­vint­rar i ned­lag­da gruv­gång­ar). Natur­be­tes­mar­ker­na är örtri­ka som ger karak­tär och smak till kött och nektar.

Sand­stenslag­ret är starkt grund­vat­ten­fö­ran­de och ett stort antal käl­lor bry­ter fram ur slutt­ning­ar­na på ber­get. Lät­ta morän­jor­dar på ber­gets topp, som inte bli­vit sor­te­ra­de av inlandsi­sens avsmält­ning bär inte de högs­ta skör­dar­na, utan är mer läm­pa­de för grov­fo­der­pro­duk­tion i väx­el­bruk med spann­måls­grö­dor. I kom­bi­na­tion med rik­lig till­gång till natur­be­ten är det där­för natur­ligt med eko­lo­gisk odling och kött­pro­duk­tion. Det sam­ma gäl­ler läng­re ner i slutt­ning­ar­na där sand har avsatts. Leran finns närm­re Vänern.

Det natur­skö­na ber­get som i folk­mun kal­las ”Kin­ne­kul­les lil­la­sys­ter” ska­par mil­jö­med­ve­ten­het och det finns en tra­di­tion av att bru­ka med natu­ren. Akti­va pro­du­cen­ter här är enga­ge­ra­de i natu­ren på ber­get och all mark bru­kas ekologiskt.

Qvarnstens­gru­van är ett muse­um som ska­pa­des på 1930-talet. Eldsjä­lar såg då att den kvarns­ten­sin­du­stri som fanns bara någ­ra årtion­den tidi­ga­re höll på att för­svin­na i glöms­ka. Här får besö­ka­re möj­lig­he­ten att gå under jord och upp­le­va kvarnstens­gru­vor­na. Kvarnstens­bryt­ning­en på Lug­nås­ber­get går till­ba­ka till 1100-talet, och den sista kvarn­ste­nen bröts 1920. Det­ta är en indu­stri­hi­sto­risk verk­sam­het som verk­li­gen har en kopp­ling till både plat­sens för­ut­sätt­ning­ar och som ock­så för­äd­lat råva­ror över ett stort områ­de i Sve­ri­ge och ut i världen.

Pre­dik­sto­len – en dia­ba­spe­la­re längst ut på Hallesnipen.
Ramslök i Ovandalen
Präs­teskval­tan – En kopia på en medel­ti­da skvaltkvarn.
Den årli­ga tänd­ning­en av kol­mi­lan i Erdalen.
Vi tär­nar och ste­ker vår lil­la bit rökt fläsk. Ur ryggsäc­ken tar vi lammfärsen …
som har sitt ursprung från natur­be­tes­mar­ker­na på berget.
Så här upp­le­ver vi Lug­nås­ber­get genom smak

Vi tän­ker oss nog en dag i slu­tet på vec­kan, någon gång i sep­tem­ber. Vi kan då åka för­bi Pet­ters­son chark och Lug­nås­ber­gets Ekogrönt och hand­la råva­ror. Råva­ror­na kom­mer tilla­gas på sprit­kök. Augusti är en tack­sam månad, då sor­ti­men­tet av grön­sa­ker och rot­fruk­ter som störst. Den här gång­en köper vi lök, sal­lad, toma­ter av lite oli­ka sor­ter och fär­ger, oli­ka sor­ters moröt­ter, broc­co­li, samt en burk med nyslung­ad honung. Det svå­ra här är att inte hand­la för myc­ket! På Pet­ters­sons Chark köper vi lite rökt fläsk. Från Olle Mån­skens­bon­de har vi fått lammfärs.

Sedan åker vi till natur­re­ser­va­tet Kols­te­räng­en – den plats där mun­kar­na bod­de under en kort peri­od på 1100-talet. Med­pac­kat hem­i­från har vi med oss lite grov­ma­let råg­mjöl och lite råg­sikt, samt övri­ga ingre­di­en­ser så att vi kan få ihop ett tunn­bröd som vi pann­ste­ker. Lite mjöl till utkav­ling med kruska­veln behö­ver vi också.

Vi tär­nar och ste­ker vår lil­la bit rökt fläsk. Ur ryggsäc­ken tar vi lammfär­sen, som har sitt ursprung från natur­be­tes­mar­ker­na på ber­get. Ner i gry­tan åker ock­så grov­hac­kad lök. Där­ef­ter drar vi gry­tan åt sidan. Nu gräd­dar vi tunn­brö­det i en stek­pan­na. Det­ta tar en liten stund. Brö­den som är fär­dig­s­tek­ta lin­dar vi in i en hand­duk, så hål­ler de vär­men. Till­ba­ka med gry­tan på sprit­kö­ket och vär­mer upp det­ta för­sik­tigt. Vi till­sät­ter sedan grovt skur­na toma­ter, rot­fruk­ter och broc­co­li, salt, pep­par och till sist ring­lar vi på lite nyslung­ad honung. Det här äter vi sen på tunn­brö­den till­sam­mans med lite sallad.

Här på Klos­te­räng­en får vi nu, med en enda tug­ga, sma­ka på Lug­nås­ber­get. Vi är här i sep­tem­ber — men vi kan nju­ta av alla des­sa sma­ker året runt, om vi hit­tar alter­na­tiv till toma­ter­na och sal­la­den. Mät­ta och belåt­na tar vi sedan en pro­me­nad på Sten­hug­garsti­gen och letar efter de hund­ra­tals kvarn­ste­nar som lig­ger göm­da på ber­get, spår efter for­na tiders kvarnstensindustri.

Utmär­kan­de råvaror/smaker för Lugnåsberget:

  • Grov­ma­let mjöl
  • Natur­be­teskött
  • Svens­ka klas­sis­ka chark­pro­duk­ter – Syl­ta, korv och rökt kött.
  • Honung
  • Fri­landsod­la­de rot och grönsaker
Lad­da ner smak­pro­fil: Lugnåsberget