24 sep­tem­ber 2024 | Text: Anna Bergengren

Låt oss göra ett tan­ke­ex­pe­ri­ment: tänk om du står på en utsikts­plats på ett pla­tå­berg och ser ut över det bör­di­ga, fro­di­ga land­ska­pet. Tänk om du då skul­le kun­na knäp­pa med fing­rar­na och på ett ögon­blick ta bort all vege­ta­tion och bara se de rena land­for­mer­na, ska­pa­de av jord och berg. Det skul­le vara som ett mån­land­skap, och i det här land­ska­pet skul­le spår som annars varit dol­da kom­ma till synes: spår som berät­tar områ­dets till­bli­vel­se innan växt­lig­he­ten kom, men ock­så spår som berät­tar om hur män­ni­skor histo­riskt använt sig av och for­mat land­ska­pet. Pre­cis det här kan man göra med hjälp av LiDAR-data, om än inte ute på plats men väl genom din tele­fon eller dator (och vem vet, om någ­ra år kanske det utveck­lats en typ av smar­ta glas­ö­gon som gör att du kan upp­le­va det ute i natu­ren också).

Dra i reg­la­get för att jäm­fö­ra flyg­bild och LiDAR-bild. Här blir det extra tyd­ligt hur land­ska­pet ser ut under vegetationen.

Bil­der­na visar det sto­ra kalk­bru­ket vid Ber­ga, Fal­kö­ping. Kalk­bru­ket vid Ber­ga blev under 1910-talet en del i kar­tell­bild­ning­en VFK (Väs­ter­göt­lands För­e­na­de Kalkindustrier).

Läs mer om Kalkkar­tel­ler­na i Västergötland

LiDAR-data bru­kar man kal­la de höjd­da­ta som ska­pats med hjälp av flyg­bu­ren lasers­kan­ning. Enklast hit­tar man den via Lant­mä­te­ri­ets kart­tjänst som är gra­tis. I verk­ty­get finns en rul­lis­ta till höger, där väl­jer man Ter­räng­skugg­ning så ska­las all vege­ta­tion och hus bort och mån­land­ska­pet fram­trä­der. Du kan väl­ja hur täc­kan­de ter­räng­skugg­ning­en ska vara, om du vill ha den van­li­ga topo­gra­fis­ka kar­tan i botten.

Besök Lant­mä­te­ri­ets karttjänst

I det här sam­man­hang­et är det såklart intres­sant att använ­da den här funk­tio­nen för att se de många spå­ren efter indu­stri­histo­ri­en. Omfatt­ning­en av kalk­ug­nar, kalk­brott och röd­fyrs­hö­gar fram­trä­der på ett sätt som är omöj­ligt att se på ett van­ligt foto­gra­fi. Använd tex. det van­li­ga kart­lag­ret för att hit­ta områ­det runt Udda­går­den och Sto­ra Ber­ga straxt norr om Fal­kö­ping. Byt sedan till lag­ret med ter­räng­skugg­ning, och du kom­mer tyd­ligt se spå­ren efter det ide­al­bruk som Gott­frid Nym­berg ska­pa­de i bör­jan av 1930-talet. För skojs skull kan du ock­så väx­la till de histo­ris­ka flyg­bil­der­na, och se hur vege­ta­tio­nen för var­je decen­ni­um dolt rui­ner och järnvägar.

Även på mar­kni­vå kan det vara svårt att se läm­ning­ar som döl­jer sig i vege­ta­tio­nen. Så här ser det ut kring kalk­ug­nar­na vid Ber­ga kalk­bruk, utan­för Fal­kö­ping, ut idag.
Hur ser det ut där du bor? Kanske hit­tar du någ­ra dol­da spår efter for­na tiders kal­k­in­du­stri­er som du tidi­ga­re inte viss­te fanns.

Den­na arti­kel är ska­pad med medel från: