Mellan fem platåberg i Västergötland – Billingen, Tovaberget, Myggeberget, Brunnhemsberget och Borgundaberget – finns en plats som är en viktig pusselbit i vårt lands försvars-och energihistoria. Här ligger Ranstadsverket, en del av en svensk ambition att utvinna uran ur alunskiffer för att kunna skaffa kärnkraft och egna kärnvapen.
Men precis som så många gånger förr så visade det sig att det var allt annat än en enkel resa som startade när de supermoderna anläggningarna började byggas här i rekordfart i slutet av 1950-talet. I två artiklar kommer vi titta närmare på uranbrytningen och hur det egentligen kom sig att en privatperson numera är ägare till en kärnteknisk anläggning som en gång var en statsangelägenhet för Sverige.
Av platåbergens alla bergarter är det kanske alunskiffern som varit mest resursrik för oss människor. Härifrån har vi fått bränd kalk till murbruk ur orsten som brändes i kalkugnar med skiffern som bränsle. Vid Kinnekulle utvanns olja från skiffern under första och andra världskriget. Vid Karlsfors på Billingens nordvästra sida utvanns alun, och vid Stolan på norra Billingen försökte man utvinna radium i början av 1900-talet. I alunskiffern finns också uran – och det är den förekomsten som är av intresse vid just Ranstad söder om Skövde.