
De plana berghällarna vid Nordkroken fanns här redan för mer än en halv miljard år sedan! De består av berggrund som bildades för 1600 miljoner år sedan, som del av en enorm bergskedja som kanske var lika hög som Himalaya. Bergskedjan vittrade och eroderade ner till det platta landskap som du nu kan se. Denna plana yta kallas för det Subkambriska peneplanet (subkambrisk betyder att det bildats innan den Kambriska tidsåldern) och syns särskilt tydligt här vid Nordkroken.
Den plana ytan kunde skapas då det under lång tid, kanske i 100 miljoner år, knappt var några rörelser i jordskorpan här. Under denna period dominerade vittringsprocesserna vilket resulterade i den helt flacka vidsträckta erosionsytan. Vid nednötning av berg sker vanligtvis en kompenserande höjning av jordskorpan. Men om vittringen sker långsamt och under mycket lång tid så kan den kompenserande höjningen upphöra och berget bilda en nästan totalt plan yta nära havsytans nivå. Dessutom skedde den här vittringen vid en tidpunkt i planeten jordens historia innan vi hade vegetation och jordmån, vilket gjorde att vittring påverkade berget extra mycket.
Peneplanytan var färdigbildad redan för 600 miljoner år sedan, och är därmed ett av Sveriges äldsta landskap.
Peneplanet bevarades därefter genom att ett hav svämmade in över det flacka ytan som därmed begravdes av sediment. Sedimenten i havet lagrades under en en period på cirka 100 miljoner år. Beroende på avsättningsmiljö var det olika typer sediment, som sen stelnade och bildade platåbergens sedimentära berglager. Dessa lager täckte från början hela peneplanet och omkringliggande områden, men har sedan eroderats bort förutom i våra platåberg där den skyddande diabasen bevarat dem.