Träkol var under flera hundra år en av Sveriges viktigaste produkter och en förutsättning för den svenska järnindustrin, som under industrialiseringen var världsledande. Träkol var en viktig inkomst för många bönder, småbrukare och torpare runt om i landet. Förr var det inte ovanligt att en kolare skötte flera aktiva kolmilor samtidigt. Idag är det ombytta roller då man oftast är flera som sköter en kolmila.
Vid Erdalen på Hunneberg låg förr torpet som tidigare hetat Äledalen (Äle = al). Torpet fungerade som bomstuga från 1831. Torpstugan monterades ned 1950 och flyttades till Vänersnäs för att bli sommarboende. Idag syns grundrester efter torpet samt en jordkällare längre ner mot kleven. Bomstugorna beboddes av edsvurna bomvakter som hade till uppgift att, för Kronans räkning, kontrollera uttransport av virke och uppförda betesdjur. Erdals klev var länge huvudleden upp på Hunneberg från väster innan By klev byggdes ut och tog över rollen.
Behovet av utbildade skogsarbetare blev i skogsbrukets barndom tydligt varpå man 1860 inrättade skogsskolan på Hunneberg. Anläggningen var en av fyra i landet, de övriga tre var lokaliserade vid Tierp i Uppland, Omberg i Östergötland samt Böda på Öland. Skogsskolan var en yrkesutbildning där lärlingarna fick bekanta sig med alla typer av arbete man kunde tänkas behöva bemästra i skogen. I kursplanen ingick bland annat Linjestakning och enklare fältmätning; Odling, gallring och övrig skogsskötsel; Kännedom om svenska träd; Skriv- och räknekonst; Virkets kubering och aptering. Till dessa nödvändiga ämnen hörde också kolningens teknik.
Denna aktivitet förlades till Erdalen, på norra kanten av Hunneberg, då denna plats ansågs mest lämpad för ändamålet. Här fanns den jordmån som lämpade sig bäst som täckningsmaterial, eller stybbe som det kallas. Här kolade skogsskolans lärlingar en mila per år fram till skogsskolans nedläggning 1913.