De västgötska platåbergen är uppbyggda av lager med olika bergarter. Urberget utgör sockeln som hela landskapet vilar på. Sedan följer sandsten, alunskiffer, kalksten, lerskiffer och diabas. Just kalkstenen är en råvara som vi haft enorm nytta av genom tiderna. Det är en sedimentär bergart som är rik på organiskt material från urtidens havslevande djur. Kring dessa platåberg har det producerats kalk i stor omfattning under flera hundra år.
Lagerföljden på Halle- och Hunneberg skiljer sig dock något från de övriga platåbergen i Västergötland. Här saknas nämligen kalkstens- och lerskifferlagren. I stället ligger diabasen direkt ovanpå alunskifferlagret.
Så hur kan en kalkindustri växa fram om det inte finns något kalkstenslager? Jo, i alunskifferlagret finns orsten – ett slags kalksten som är mycket rik på organiskt material. Orsten förekommer i olika form, bland annat som linsformade stenar av varierande storlek, inbäddade i alunskifferlagret.
Kalk har varit en viktig resurs för människan sedan lång tid tillbaka: som jordförbättringsmedel, byggnadssten, bindemedel i cement och mycket annat. Redan när Sveriges första stenkyrkor uppfördes på 1000-talet brändes det kalk för att rappa fasaderna. Under 1700-talet minskade jordbruksjordarnas avkastning och det visade sig att problemet bestod i kalkfattiga jordar. Detta löste man genom att tillsätta kalk och en ny marknad var född. Kalkutvinningen blev en betydande industri i ett par hundra år framåt. På 1930-talet var kalkbruken den enskilt största industrinäringen i Västergötland.
Kring Halle- och Hunneberg fanns det dock efterfrågan från annat håll. Närheten till Göta älv och Trollhättan kom att ha stor betydelse i och med byggnationen av Trollhätte kanal med tillhörande slussar. De större bruken kring bergen blev omfattande leverantörer av kalk för cementtillverkning.