
Hällristningarna är från bronsåldern, 1500–1000 år före Kristus, och den största liknande fyndplatsen i Västergötland. Hällristningarna finns över elva områden och visar både sliprännor, skålformer, bronsålderskepp, människofigurer och solkors. Totalt finns här mer än 450 figurer på ett tiotal hällar. Det gör Flyhov till Västergötlands största hällristningslokal.
Stenhällarna här måste varit en viktig plats för bronsålderfolket, och många av hällristningarna kan ha haft ceremoniella eller religiösa betydelser. Den mest kända ristningen är den som kallas Yxguden – en tre decimeter hög man som har svärd vid sidan, en yxa i ena handen och spretar med fingrarna på andra handen. Några andra mansfigurer ser ut att ha fågelhuvuden – sådana figurer finns på flera andra platser och brukar ibland tolkas som präster eller shamaner med djurmask.
Flyhovs hällristningsområde ligger på privat mark, med boende i närheten. Tänk på att visa hänsyn, parkera på angiven plats och inte skräpa ner.
För att skydda ristningarna är det förbjudet att beträda hällarna.
Läs mer om Flyhov hos Länsstyrelsen här.
OBS! Tillfällig övertäckning av hällristningar för tillgänglighetsanpassning
Från den 27 februari 2025 till senhösten 2025 kommer hällristningarna vara övertäckta och inte möjliga att se. Det beror på att Länsstyrelsen arbetar med att bygga en ny tillgänglighetsramp på platsen.
Hällristningarna är täckta för att skyddas från eventuella skador i samband med byggnationen. Vi hänvisar våra besökare därför till närliggande hällristningslokal: Blombergs hällristningar
Våren 2026 hoppas vi att den nya anläggningen inkl. ny information finns på plats och välkomnar då alla tillbaka igen!