1889 upp­täck­te två poj­kar av en slump figu­rer som var inris­ta­de ber­get strax öster om Husa­by kyrka.

Häll­rist­ning­ar­na är från brons­ål­dern, 1500–1000 år före Kristus, och den störs­ta lik­nan­de fynd­plat­sen i Väs­ter­göt­land. Häll­rist­ning­ar­na finns över elva områ­den och visar både sliprän­nor, skål­for­mer, brons­ål­derskepp, män­ni­sko­fi­gu­rer och sol­kors. Totalt finns här mer än 450 figu­rer på ett tio­tal häl­lar. Det gör Fly­hov till Väs­ter­göt­lands störs­ta hällristningslokal.

Sten­häl­lar­na här mås­te varit en vik­tig plats för brons­ål­der­fol­ket, och många av häll­rist­ning­ar­na kan ha haft cere­mo­ni­el­la eller reli­giö­sa bety­del­ser. Den mest kän­da rist­ning­en är den som kal­las Yxgu­den – en tre deci­me­ter hög man som har svärd vid sidan, en yxa i ena han­den och spre­tar med fing­rar­na på and­ra han­den. Någ­ra and­ra mans­fi­gu­rer ser ut att ha fågel­hu­vu­den – såda­na figu­rer finns på fle­ra and­ra plat­ser och bru­kar ibland tol­kas som präs­ter eller sha­ma­ner med djurmask.

Fly­hovs häll­rist­nings­om­rå­de lig­ger på pri­vat mark, med boen­de i när­he­ten. Tänk på att visa hän­syn, par­ke­ra på angi­ven plats och inte skrä­pa ner.

För att skyd­da rist­ning­ar­na är det för­bju­det att beträ­da hällarna.

Läs mer om Fly­hov hos Läns­sty­rel­sen här.

OBS! Till­fäl­lig över­täck­ning av häll­rist­ning­ar för tillgänglighetsanpassning

Från den 27 feb­ru­a­ri 2025 till sen­hös­ten 2025 kom­mer häll­rist­ning­ar­na vara över­täck­ta och inte möj­li­ga att se. Det beror på att Läns­sty­rel­sen arbe­tar med att byg­ga en ny till­gäng­lig­hets­ramp på platsen.

Häll­rist­ning­ar­na är täck­ta för att skyd­das från even­tu­el­la ska­dor i sam­band med bygg­na­tio­nen. Vi hän­vi­sar våra besö­ka­re där­för till när­lig­gan­de häll­rist­nings­lo­kal: Blom­bergs hällristningar

Våren 2026 hop­pas vi att den nya anlägg­ning­en inkl. ny infor­ma­tion finns på plats och väl­kom­nar då alla till­ba­ka igen!

Hit­ta Hit