Det är nog få människor i Sverige som skulle kunna bli väckta mitt i natten och, som ett rinnande vatten, säga exakt hur en kalkugn ska byggas för att det ska bli riktigt: veden i botten, hur många tum alunskiffer som sedan varvas med kalksten, hur länge det ska brinna. En som säkert kan just det är Birger Wallström, som tillsammans med sin bror Bosse Wallström har kalken i blodet sedan flera generationer, och vars liv varit tätt förbundet med utvinning av platåbergens sten.
– När jag var sju år fick jag en egen kalkugn. Den var kanske inte mer än en meter hög, men jag fick sätta, tända och ta ut den själv, berättar Birger.
Vid Stolan utanför Timmersdala vid norra Billingen hade man försökt utvinna det radioaktiva ämnet radium i början av 1900-talet, genom företaget AB Kolm. Det blev aldrig någon lönsamhet, och man gav slutligen upp 1915, och kvar i området var då endast kalkbruk. Området som kallas Stolan delas upp i två, ett runt gården Stora Stolan och ett runt gården Lilla Stolan. Bägge gårdar hade kalkbruk på sin mark. En man som hette Hultström ägde gården Stora Stolan i början av förra sekelskiftet, och kalkbruken som fanns där. Av honom köpte Bosse och Birgers farfar, som också hette Birger Wallström, området 1918.
Birger: Farfar kom från Närke och flyttade hit. Hans farbror, som drev Nolgårdens kalkbruk i Skultorp, tipsade farfar om att det fanns ett kalkbruk till salu. Så egentligen är vi fjärde generationens kalkarbetare, om man räknar med farfars farbror.