Upp­lev pla­tå­bergs­land­ska­pet med alla sinnen

Platå­ber­gen är upp­bygg­da av oli­ka lager med bergar­ter som ger en stor vari­a­tion av natur­ty­per. Des­sa ger i sin tur vari­e­ran­de för­ut­sätt­ning­ar för en mängd råva­ror som är kopp­la­de till pla­tå­bergs­land­ska­pet. Genom sma­ker kan man få en ännu stör­re upp­le­vel­se när vi rör oss i land­ska­pet. Loka­la pro­duk­ter och råva­ror beri­kar våra naturupp­le­vel­ser genom att öpp­na ytter­li­ga­re ett sin­ne. Men hur kopp­lar vi sam­man sma­ker­na med landskapet?

Pla­tå­er­nas skogar
Ling­on, blå­bär och svamp

Uppe på pla­tå­ber­gen bre­der en annan värld ut sig, jäm­fört med de bör­di­ga ­slutt­ning­ar­na och slät­ten vid ber­gens fot. Mar­ken är mager, näs­tan karg, och väx­ter­na käm­par för var­je drop­pe näring. Här är flo­ran inte lika artrik som i lövsko­gar­na läng­re ner, men ändå bju­der pla­tå­er­na på rike­dom – för den som vet var man ska leta.

På sina mest otill­gäng­li­ga plat­ser har sko­gar­na beva­rat något ursprung­ligt. För länge sedan var des­sa trak­ter en liv­li­na för många. Sko­gen erbjöd sådant som inte kun­de odlas: blå­bär, ling­on och svamp. Ling­o­nen, som lokalt kal­la­des för krö­ser, med sin syr­lig­het och natur­li­ga kon­ser­ve­rings­me­del blev sär­skilt vär­de­ful­la. De var inte bara ett smak­rikt till­skott till grö­ten utan ock­så en håll­bar liv­boj under långa, kal­la vint­rar som en käl­la till för­sörj­ning och lite extra till­skott i kas­san för de fattigaste.

Idag för­knip­par vi fort­fa­ran­de pla­tå­ber­gen med des­sa sma­ker. Blå­bä­rens mör­ka söt­ma, ling­o­nens frisk­het och sko­gens svam­par berät­tar histo­ri­er om ett liv i sam­klang med natu­ren – ett liv där var­je bär och var­je svamp hade sin plats.

Ber­gens sluttningar

På ber­gens ned­re slutt­ning­ar möts geo­lo­gi och liv i ett sam­spel som sträc­ker sig över årtu­sen­den. Här har vitt­rad ler­skif­fer, kalk­sten och alun­skif­fer bil­dat bör­di­ga jor­dar, där fuk­ten stan­nar kvar och näring­en flö­dar. ­Kalk­ste­nen gör mar­ken basisk, en gåva till kalkäls­kan­de ­väx­ter som trivs i den­na ovan­li­ga mil­jö. Det ­hög­re pH-vär­det fri­gör mine­ra­ler som kal­ci­um och ­mag­ne­sium, vik­ti­ga bygg­ste­nar för liv.

Skiff­rar­nas mine­ral­ri­ke­dom läg­ger ­grun­den, ­medan käll­flö­de­na som sipp­rar fram ur ­ber­get ger en evig till­gång på vat­ten. Des­sa ­slutt­ning­ar har varit som ska­pa­de för odling, men ­ock­så för ­betes­mar­ker och frukt­träd. Hur ­män­ni­skan har bru­kat land­skapet beror på ­ter­räng­ens form och jor­dens tjock­lek. Det är här, på ­slutt­ning­ar­na, som ber­gen bju­der in till växtlig­hetens fest – där ­mine­ral och vat­ten möts för att ska­pa ­för­ut­sätt­ning­ar för både flo­ra och män­ni­skors historia.

Äpp­len

Äppel­od­ling­ar hör till ber­gen, både nu och då. Så här långt norrut spe­lar jord­mån och läge huvud­rollerna. Äppel­träd söker sig till väl­drä­ne­ra­de jor­dar med ­neutralt till högt pH, och på ber­gen finns pre­cis det – tack vare kalk­stenslag­ret. Men ber­gen har ännu en roll att spe­la: de skyd­dar mot sen vår­frost, äppel­od­ling­ens ärkefiende.

Fros­ten är för­rä­disk. När trä­den blom­mar och frost­nätterna slår till kan en hel skörd för­svin­na. Men i ­slutt­ning­ar­na ­fun­ge­rar natu­rens fysik som ett skydd. Den kal­la luf­ten rin­ner ner­åt, som vat­ten längs en slutt­ning, och läg­ger sig som en kylan­de hin­na i dal­gång­ar­na. Höj­der­na kla­rar sig bätt­re, och på ber­gen hit­tar äpp­le­na en trygg plats att mogna.

Det här har män­ni­skor för­stått länge. Under 1700–­talet på Kin­ne­kul­le spe­ci­a­li­se­ra­de sig god­sen på frukt­odling. ­Hjälm­sä­ter fyll­des av körs­bär, Råbäck av päron, och ­Hön­sä­ter av äpp­len. Lug­nås­ber­get och Bil­ling­en har sin egen histo­ria: här odla­de Cister­ci­en­ser­mun­kar­na långt ­tidi­ga­re äpp­len och päron, inte för vin, som annars var klost­rens dryck, utan för cider och must – ett säk­ra­re ­alter­na­tiv till dricksvatten.

Ber­gen är mer än bara land­skap. De är en scen där ­histo­ria, geo­lo­gi och väx­an­de äpp­len spe­lar huvudroller.

Ramslök

I de skug­gi­ga lövsko­gar­na på pla­tå­ber­gens slutt­ning­ar ­bre­der ramslö­ken ut sig som en grön mat­ta om våren. Här, under ek, bok och lind, finns pre­cis de ­för­hål­lan­den den äls­kar: en mull­rik, närings­rik jord och en kon­stant ­fuk­tig­het som ald­rig låter lökar­na tor­ka ut. Kalk­stenen ger jor­den ett hög­re pH-vär­de, vil­ket gör näring­en mer ­till­gäng­lig för väx­ten – en av hem­lig­he­ter­na bakom ­ramslö­kens frodighet.

Det är ing­en slump att ramslök trivs just här. ­Käll­vatt­net som sipp­rar fram från ler­skif­fer och kalk­sten letar sig ner över alun­skif­ferns slutt­ning­ar och ska­par ett ­fuk­tigt ­mikrokli­mat. Sko­gens jord­la­ger hål­ler kvar vat­ten, ­medan kal­ken i mar­ken bidrar till en per­fekt balans mel­lan ­drä­ne­ring och fuk­tig­het. Här möts geo­lo­gi och bio­lo­gi i en per­fekt harmoni.

Ramslö­kens doft är omiss­känn­lig – stark och ­kryd­dig, som vit­lö­kens vil­da kusin. Det är inte kons­tigt att den fått smek­nam­net ”sko­gens vit­lök”. Idag loc­kar den­na doft män­ni­skor från när och fjär­ran. På våren, sär­skilt när ­ramslö­ken står i blom, blir pla­tå­ber­gens lövsko­gar en ­vall­färds­plats för både naturäls­ka­re och matentusiaster.

Ramslö­ken är mer än en växt. Den är en smak, en doft och en upp­le­vel­se – en påmin­nel­se om hur natu­ren på pla­tå­ber­gen stän­digt över­ras­kar oss.

Körs­bär

På pla­tå­ber­gen står körs­bärs­trä­den som tys­ta vitt­nen till århund­ra­den av histo­ria. Deras gra­ci­ö­sa gre­nar klär slutt­ning­ar­na på Kin­ne­kul­le, i Val­le­om­rå­det och på ber­gen runt Fal­byg­den. Här hit­tar de pre­cis vad de ­behö­ver: ett gynn­samt kli­mat och jord­mån for­mad av ­kalk­sten och alunskiffer.

Ber­gen skyd­dar dem från den luri­ga vår­fros­ten. När blom­mor­na slår ut på bar kvist är de som mest sår­ba­ra, men kylan har svårt att fäs­ta grep­pet på slutt­ning­ar­na. Den kal­la luf­ten rin­ner ner­åt och sam­las i ­dal­gång­ar­na, och körs­bä­rens blom­mor räd­das från fros­tens nyp. ­Slutt­ning­ar­na gör ock­så sitt för att fånga sol­lju­set, medan reg­net rin­ner av och hål­ler röt­ter­na torra.

Det små­ska­li­ga jord­bru­ket, där mar­ker­na betats i ­gene­ra­tio­ner, har ock­så varit körs­bä­rens bunds­för­vant. ­Betes­dju­ren hål­ler land­ska­pet öppet, och trä­den kan sträc­ka sig mot solen – de trivs inte i skug­gan av täta ­sko­gar. Körs­bärs­trä­den är inte bara en resurs för män­ni­skor. Deras fruk­ter är en skatt även för sten­knäcken, vars kraf­ti­ga näbb knäc­ker de hår­da kär­nor­na och gör ­trä­den till en ­oum­bär­lig del av fågelns värld.

På Kin­ne­kul­le blomst­ra­de inte bara trä­den, utan ­ock­så tra­di­tio­ner­na. Under slu­tet av 1800-talet och fram till 1940-talet fira­des körs­bä­ren med bär­sön­da­gar. De tre förs­ta sön­da­gar­na i augusti vall­fär­da­de folk med tåg till ­Kin­ne­kul­le för att fira skör­den av de söta bären.

Idag är det våren som loc­kar besö­ka­re. Körsbärs­blommornas ski­ra skön­het gör pla­tå­bergs­land­ska­pet till en mag­net för alla som vill upp­le­va natu­rens poe­si i full blom.

Foto Sten­knäck: Jens Morin/Naturcentrum AB
Hög- och lågslätterna

På högslät­ten i pla­tå­bergs­land­ska­pet, med lät­ta och närings­ri­ka jor­dar med inslag av kalk, slog de förs­ta bosät­tar­na ner sina bopå­lar. Här bör­ja­de de odla och hål­la djur – får och kor som gav mat, ull och mjölk till ost­pro­duk­tion. Odling­en av spann­mål i pla­tå­bergs­land­ska­pet har for­mats av geo­lo­gi, tek­nis­ka fram­steg inom jord­bru­ket och histo­ris­ka hän­del­ser som bland annat skif­tes­re­for­men. Här har man odlat allt från histo­ris­ka sädesslag som din­kel och emmer till moder­na spann­måls­sor­ter som vete, korn, och råg. När plo­gen upp­fanns och man bör­ja­de att dika ut land­ska­pet öpp­na­des nya möj­lig­he­ter att bru­ka den tunga, närings­ri­ka ler­jor­den på låg­slät­ten som idag är en korn­bod mel­lan ber­gen. Pota­ti­sen kom in i bör­jan av 1800-talet som ett svar på en väx­an­de befolk­ning som behöv­de mät­tas men hade ock­så en hel del and­ra användningsområden.

Naken­korn och emmer kny­ter an till mega­lit­kul­tu­ren för 5000 år sedan, en tid då monu­men­ta­la sten­bygg­na­der res­te sig i land­ska­pet och des­sa uråld­ri­ga sädesslag var en bas­fö­da. De närings­ri­ka jor­dar­na lade grun­den för den hög­kul­tur som väx­te fram. Kul­tur­spann­mål som des­sa odlas fort­fa­ran­de små­ska­ligt med mer smak och höga hal­ter av pro­te­i­ner och mineraler.
Spann­mål – en berät­tel­se om kvarn­ste­nar, kvar­nar och tågbanor

Kvar­nar­na har haft en cen­tral roll i att omvand­la spann­mål till mjöl och gryn. I Lug­nås Qvarnsten­gru­va bröts kvarn­ste­nar som skic­ka­des vida omkring och bidrog till regi­o­nens eko­no­mi. Falekvar­na i Fal­kö­ping var en gång hem för tret­ton kvar­nar längs en två kilo­me­ter lång sträc­ka; idag finns sex bygg­na­der kvar som vitt­nar om en för­gång­en epok.

På Hal­le- och Hun­ne­berg drevs små skvalt­kvar­nar av ber­gens rin­nan­de vat­ten. Idag står Präs­teskval­tan, en åter­upp­byggd kvarn i Präs­teklevs­bäc­ken, som en påmin­nel­se om hur män­ni­skan nytt­jat natu­rens krafter.

Hav­re­ba­nan var en järn­vägs­lin­je som sträck­te sig mel­lan Fal­kö­ping och Udde­val­la, via bland annat Lid­kö­ping och Väners­borg. Lin­jen fick sitt smek­namn tack vare de sto­ra mäng­der hav­re som trans­por­te­ra­des från slät­ter­nas bör­di­ga jor­dar till mark­na­der både natio­nellt och inter­na­tio­nellt. Genom att kopp­la sam­man inlan­det med Vänern och Bohus­läns kust blev järn­vä­gen en livs­nerv för regi­o­nens jord­bruk och han­del. Hav­re­ba­nan stärk­te den loka­la eko­no­min, effek­ti­vi­se­ra­de trans­por­ter och bidrog till att utveck­la infra­struk­tu­ren i området.

Får och lamm

Under forn­ti­den var ullen på Fal­byg­den mer än bara ett mate­ri­al – den var en länk till fjär­ran plat­ser, en han­dels­va­ra som möj­lig­gjor­de byten med län­der i söder. Fynd som Gerumsman­teln och Åsle­van­ten, båda till­ver­ka­de av ull och fun­na i mos­sar­nas tys­ta värld, berät­tar om en tid då ullens vär­de var lika stort som dess mju­ka vär­me. Idag fort­sät­ter fåren och lam­met att vara en del av land­ska­pet, deras lug­na när­va­ro for­mar den öpp­na jor­den och ska­par livsvik­ti­ga livsmil­jö­er för både väx­ter och djur. I natur­re­ser­va­ten betar de stil­la, och deras när­va­ro ska­par utrym­me för en rik flo­ra att blomstra.

Fåra­vel

Höjen­torp kungs­gård i Val­le härad har bland annat till­hört De la Gar­die. Kungs­går­dens slott brann ner 1722. Den arren­de­ra­des dess­förin­na­nav Jonas ­Alströ­mer som bedrev schä­fe­ri, fåra­vel men ock­så odling. Man har ­betrak­tat ­Höjen­torp som lan­dets förs­ta lant­bruks­sko­la. Alströ­mer hade även fåra­vel på Ber­ga säte­ri i Falköping.

Gerumsman­teln

Sve­ri­ges ­älds­ta beva­ra­de klä­des­plagg, till­verkad i ull och är ca. 2300 år ­gam­mal. Hit­ta­des i en mos­se på Gerumsberget.

Åsle­van­ten

En van­te i ull ­hit­tad i mos­se vid Åsle, ska­pad med en spe­ci­ell tek­nik som vi kal­lar nål­bind­ning. Date­rad till ­1500–1600-tal.

Pota­tis

Pota­ti­sens histo­ria i Väs­ter­göt­land är både rik och dju­pro­tad, präg­lad av de närings­ri­ka jor­dar­na och män­ni­skors upp­fin­nings­ri­ke­dom. Väst­gö­tas­lät­tens bör­di­ga mar­ker har länge varit en av Sve­ri­ges vik­ti­gas­te plat­ser för potatisodling.

Vid Horn­bor­ga­sjön möts histo­ria, geo­lo­gi och natur på ett unikt sätt. Under slu­tet av 1800-talet blomst­ra­de pota­tis­od­ling­ar­na vid Sto­ra Bju­rum och Dags­näs, där sand­å­sar­na som for­ma­des av inlandsi­sen visa­de sig per­fek­ta för pota­tis. De sto­ra brän­ne­ri­er­na i områ­det behöv­de råva­ra, och pota­ti­sen blev snabbt en bas i trak­tens jord­bruk. Men det var res­ter­na – de kvar­läm­na­de pota­ti­sar­na i jor­den – som lade grun­den för något ovän­tat. De ras­tan­de tra­nor­na upp­täck­te den­na skatt och åter­vän­de i allt stör­re skaror.

Även när brän­ne­ri­er­na stäng­des fort­sat­te tra­nor­na att kom­ma, och idag får de i stäl­let smak av korn från trak­tens åkrar. Inlandsi­sens for­man­de hand har där­med inte bara ska­pat för­ut­sätt­ning­ar för pota­tis­od­ling utan även gjort Horn­bor­ga­sjön till en världs­be­römd sam­lings­plats för tranor.

Glöd­stekt potatis

En smak av dåtid – I sten­brot­ten runt pla­tå­ber­gen hade arbe­tar­na ofta en enkel men mät­tan­de mat­säck – glöd­stekt pota­tis. Den röki­ga dof­ten och vär­men från elden blev en tröst i det tunga arbe­tet, och rät­ten påmin­ner oss om hur pota­ti­sen var en liv­li­na även för de fattigaste.

Eva Eke­blad

Pota­ti­sens pion­jär – På Mari­e­dals slott skrev Eva Eke­blad (född De la Gar­die) histo­ria under 1700-talet. Hon var en av de förs­ta som insåg pota­ti­sens poten­ti­al som råva­ra för bränn­vin och utveck­la­de en metod för det­ta, vil­ket gjor­de hen­ne till den förs­ta kvin­nan att väl­jas in i Veten­skaps­a­ka­de­mi­en. Hen­nes arbe­te lade grun­den för att pota­tis blev en själv­klar del av svenskt jord­bruk och kultur.

Ost

Högslät­ten kal­las ofta för mulens mar­ker, en påmin­nel­se om betes­dju­rens bety­del­se för både land­ska­pet och män­ni­skor­na som levt här. De närings­ri­ka jor­dar­na i pla­tå­bergs­land­ska­pet, for­ma­de av isti­dens avsätt­ning­ar och de kalkri­ka mar­ker­na, bidrar till de goda betes­mar­ker­na som ger mjöl­ken dess uni­ka karaktär.

Ost­till­verk­ning­en i områ­det har en lång och anrik tra­di­tion. Redan på 1500-talet skrev Olaus Mag­nus i sin Histo­ria om de nor­dis­ka folken: 

”Des­sa väst­gö­tar stå bland alla Nor­dens inbyg­ga­re högst i rop för sin ost­be­red­ning och till­ver­ka så sto­ra ostar, att två star­ka kar­lar knap­past orka bära en enda sådan ens ett kort styc­ke väg.”

Pla­tå­bergs­land­ska­pet har sedan dess varit känt för sin ost­till­verk­ning, där både små­ska­li­ga och stor­ska­li­ga verk­sam­he­ter än idag för­val­tar arvet och inno­va­tio­nen inom ostproduktionen.

Plat­ser och ostar med betydelse:
Skof­te­by, Lidköping

Herr­gårds­os­tens vag­ga – Herr­gårds­os­ten fick sitt förs­ta pub­li­ce­ra­de recept här år 1819. Nam­net anty­der dess kopp­ling till herr­går­dar, där den kom­plexa till­verk­nings­pro­ces­sen kun­de han­te­ras. Till skill­nad från den­na ost var Prästos­ten präs­ter­ska­pets och bond­be­folk­ning­ens stolt­het, medan hemos­ten så små­ning­om blev hus­hållsost – fol­kets ost.

Blom­berg och Mari­e­dal, Götene

Ched­da­ros­tens pion­jä­rer – Bland de förs­ta meje­ri­er­na i Sve­ri­ge att till­ver­ka ched­da­rost fanns gårds­me­je­ri­er­na i Blom­berg och Mari­e­dal. På Paris­ut­ställ­ning­en 1897 belö­na­des Blom­bergs ched­dar med guld­me­dalj, ett tyd­ligt bevis på den loka­la ostens världsklass.

Gud­hem

Gud­hem­sos­tens kung­li­ga arv – På Gud­hems kungs­gård till­ver­ka­des Gud­hem­sos­ten, som även den pri­sa­des på världs­ut­ställ­ning­en 1867 med en bronsmedalj.

Öste­räng, Kinnekulle

Väst­gö­ta­os­ten och världs­ut­ställ­ning­en – Väst­gö­ta­os­ten ska­pa­des vid meje­ri­et i Öste­räng. Den fick inter­na­tio­nell upp­märk­sam­het redan 1867, då den vann brons­me­dalj på världs­ut­ställ­ning­en i Paris – en mil­stol­pe för svensk ost

Sköv­de

Inno­va­tion med Bil­ling­eos­ten – På 1960-talet ska­pa­de Sköv­de andels­me­je­ri den fyr­kan­ti­ga Bil­ling­eos­ten, en nytän­kan­de form för att under­lät­ta han­te­ring och stap­ling. Den­na ost blev snabbt en sym­bol för inno­va­tion inom osttillverkning.

Sma­ker och pro­duk­ter som finns i hela pla­tå­bergs­land­ska­pet
Honung

Honung är som ett smak­min­ne av en plats. Binas flyg­ra­die på cir­ka 2,5 kilo­me­ter runt kupan, gör att de bara sam­lar nek­tar från en begrän­sad bit av land­ska­pet. Här i pla­tå­ber­gens vari­e­ra­de natur påver­kas sma­ken inte bara av väx­ter­na utan ock­så av års­ti­dens väx­ling­ar. Var­je burk honung berät­tar en histo­ria – om vårens mask­ro­sor, som­ma­rens klö­ver eller hös­tens lindar.

Vilt

Platå­ber­gens skif­tan­de geo­lo­gi ger liv åt en mång­fald som sträc­ker sig från mar­kens mins­ta växt till sko­gens mäk­ti­gas­te djur. Pla­tå­ber­gens vari­a­tions­ri­ka geo­lo­gi med de oli­ka bergar­ter­na ska­par en mosa­ik av jord­ty­per och livsmil­jö­er. Här fin­ner älg, kron­hjort, dov­hjort, rådjur och vild­svin sina hem. Viltets rörel­se genom land­ska­pet blir ett eko­sy­stem i stän­dig rörel­se, där ber­gen och dalar­na erbju­der både skydd och föda.