Detta är en berättelse om hur en svensk vetenskaplig elit ville bidra till cancervården med ett nyupptäckt, strålande grundämne från berget Billingen och samtidigt tjäna stora pengar. Projektet grundades på den bästa kunskap som tiden kunde uppbringa, men uppgiften skulle visa sig vara svår, ja alltför svår.
Metalliska utstrålningar
Den förste som förde fram att berget Billingen kunde rymma en dittills okänd metall var blivande skarabiskopen Anders Forssenius. I en beskrivning över Skövde med omgivningar från 1734 formulerade Forssenius följande tankar om Billingen: Ehuru detta berg har en ganska lång och vid utsträckning, har likväl malm av värdefullare metall ännu icke här kunnat upptäckas. Emellertid synas metalliska utstrålningar eller svavelångor av malmer, som ofta lysa där, tydligt nog angiva, att en mycket åstundad metall ligger dold i dess innandömen. Kunskaperna om Moder Jord var på Forssenius tid tämligen fragmentariska. Tänkande människor förde dock ständigt vetenskapen framåt och 1893 besannades hans spekulationer. Det året upptäckte nämligen forskningsresanden och geologen Adolf Erik Nordenskiöld den självlysande metallen uran vid Carlsro i Skövde. I ett publicerat brev till Franska Vetenskapsakademien meddelade han sin upptäckt av “världens största uranförekomst” – något som länge sågs som en sanning!
Närmare bestämt var det i mineralet kolm, som Nordenskiöld funnit uranet. Det är en stenkolsartad substans, som bildar linsformade lager i alunskiffer. Kolmen innehåller 60 procent kol, men förekommer i alltför små mängder för att kunna tillgodogöras som bränsle. Mineralets fullständiga sammansättning var dock ännu inte känd, men några forskare skulle snart sprida ljus över saken.