Läckö slott är ett av Västsveriges mest besökta turistmål och har valts till Sveriges vackraste slott. Den 700-åriga historien, de unikt bevarade barocksalarna och den yttre miljön gör slottet till en upplevelse i sig. Men som med alla kulturhistoriska byggnader krävs det underhåll.
Vi ringde upp Allan Ahlman, slottsarkitekt på Läckö slott, för att höra mer om den pågående restaureringen – och vilka fördelar det har att använda Kinnekullekalk till putsen.
Vad gör en slottsarkitekt?
Statens fastighetsverk har upphandlat specialistkompetens vid sina större och mer komplexa kulturbyggnader, bland annat det som kallas slottsarkitekter. Det finns 25–30 byggnader i Sverige med slottsarkitekter. En slottsarkitekt är med och ser till så att byggnaden tas om hand om på ett bra sätt vid förändringar: renoveringar, ombyggnader, nybyggnader. Det ska liksom vara en röd tråd i allt man gör så att den ursprungliga arkitekturen och det kulturhistoriska värdet bevaras. Det är ett jättekul jobb!
Jag är också slottsarkitekt för Bohus fästning, där har jag inne på min andra period, och för Läckö har jag varit sedan 2016.