I en geopark berättar man om sambanden mellan geologi, biologi, människor och kulturhistoria. Där ingår också de lokala mattraditionerna. Att stötta och lyfta fram lokalproducerad mat och produkter är något en geopark skall jobba aktivt med.
Årmiljoner av geologiska händelser har skapat ett fascinerande landskap i Platåbergens geopark. Berggrund, topografi, jordar och tillgång på vatten ger olika förutsättningar på olika platser.
Dagens landskap har i huvudsak formats av den senaste istiden, som började för 115 000 år sedan och avslutades för 10 000 år sedan. De landskapsformer och material som isen lämnade efter sig skapade grundförutsättningar för människornas, djurens och växternas liv. Biljoner, triljoner små lerpartiklar skapade den lerjord som idag breder ut sig över den flacka Västgötaslätten.
Människor har under årtusenden levat och brukat marken på bergen. De olika bergarterna har skapat olika förutsättningar för jordbruk. På bergens nedre sluttningar och på slätten har vittrad kalksten, sandsten och skiffer skapat goda odlingsjordar.
Västgötaslättens lerjordar tillhör faktiskt Sveriges mest uppodlade områden och platåbergslandskapet bjuder på ett myller av fantastiska råvaror, lokalt odlad mat och produkter.
Här har vi samlat länkar till dig som vill besöka olika gårdsbutiker, kanske är nyfiken på REKO-ringar där man kan beställa lokalproducerad mat eller vill veta mer om vart man kan åka för att uppleva detta skafferi av fantastisk matkultur som finns här i området.
Gårdsbutiker, caféer & restauranger
Marknader och evenemang
Malta Johanna marknad
Läs mer >
Nätverk och organisationer
Lokalproducerat i Väst är ett resurscentrum för småskaliga livsmedelsproducenter i Västra Götaland som ger råd, coachar och utvecklar småskaliga livsmedelsföretag för att skapa tillväxt och sysselsättning i regionen. Deras vision är att Västra Götaland ska bli den ledande regionen inom lokal mat.
Smaka på Västsverige är ett nätverk som lyfter Västsverige som matregion och verkar för att synliggöra lokal mat och lokala måltidsupplevelser. God mat lagad på lokala råvaror från närområdet, tillsammans med härliga omgivningar och trevligt bemötande, får du under en vistelse i Västergötland. Nätverket ägs och drivs av Turistrådet Västsverige och Lokalproducerat i Väst.
Grästorps kommun driver under 2020–2022 ett projekt för att undersöka hur mer mat som produceras lokalt också kan ätas lokalt. Projektet sker i samverkan med fyra andra kommuner.
Har till uppgift är att profilera delregionala områden som områden med attraktiva restauranger med en ökad profil mot närodlad högkvalitativ mat.
I vår region finns så mycket att upptäcka. Vi har många duktiga mathantverkare som med lokala råvaror tar fram suveräna smakkombinationer och är duktiga på att lyfta varandra.
Alla produkter märkta med denna symbol innehåller minst 85% spannmål odlad på Västgötaslätten, en av Europas bördigaste marker.