Från berg till bör­dig mark

– jord­bru­kets histo­ria i platåbergslandskapet

Männi­skans upp­fin­nings­för­må­ga har bidra­git till använ­dan­det av pla­tå­bergs­land­ska­pets resur­ser på många oli­ka sätt. Vad man odlat och var­för har skif­tat bero­en­de på befolk­ning­ens behov och över­lev­nad. Tack vare de grund­för­ut­sätt­ning­ar som geo­lo­gin har gett, i form av det flac­ka urber­get och högslät­ten på Fal­byg­den, samt de sedi­men­tä­ra, lätt­vitt­ra­de bergar­ter­na som kalk­sten – vil­ket ska­pat närings­ri­ka jor­dar – har pla­tå­bergs­land­ska­pet i alla tider varit en god plats för både bete och odling.

För att bin­da sam­man odlings- och betes­mar­kens histo­ria med geo­lo­gin i pla­tå­bergs­land­ska­pet delar vi in områ­det i oli­ka odlings­re­gi­o­ner: pla­tå­er­na, slutt­ning­ar­na och slät­ter­na och sen skild­rar vi i kort­het de ske­en­den som genom tider­nas gång har for­mat det land­skap vi ser i dag, där jor­den bär spår av både natu­rens och män­ni­skans arbete.

Pla­tå­er­na

De oli­ka ber­gens pla­tå­er vari­e­rar efter dia­ba­sens utsträck­ning. Lug­nås­ber­get sak­nar den helt, Kin­ne­kul­le har ett mind­re dia­ba­stäc­ke, medan fle­ra av ber­gen har en stör­re utbred­ning av den närings­fat­ti­ga diabasen.

Ålle­bergs pla­tå med betes­mar­ker, vand­ring­le­der och flyg­fält för segelflyg.
Slutt­ning­ar­na

Bestå­en­de av lätt­vitt­ra­de sedi­men­tä­ra bergar­ter i form av sand­sten, alun­skif­fer, kalk­sten och ler­skif­fer, som med sin mine­ral­ri­ke­dom ska­pat goda odlingsjor­dar. Slutt­ning­ar­na skil­jer sig åt från berg till berg – ibland stu­par de brant, som på Hal­le och Hun­ne­berg, och ibland bre­der de ut sig som på Kin­ne­kul­le, där stör­re gods och går­dar med öpp­na åkrar och betes­mar­ker åter­finns. På slutt­ning­ar­na finns ock­så grund­vat­ten som träng­er fram i käl­lor, vil­ket ska­pa­de goda för­ut­sätt­ning­ar för bebyggelse.

Bil­ling­ens väst­ra slutt­ning­ar med blom­man­de körsbärsträd.
Slät­ter­na

Många har hört talas om Väst­gö­tas­lät­ten som ett bör­digt områ­de mel­lan Vänern och Vät­tern, men fak­tum är att Väst­gö­tas­lät­ten kan delas upp i fle­ra regi­o­ner. För enkel­he­tens skull delar vi upp den i två delar inom geo­par­kens område:

Högslät­ten

Mel­lan ber­gen på Fal­byg­den finns den bör­di­ga, mjukt kupe­ra­de morän­ler-högslät­ten, belä­gen mer än 200 m.ö.h.

Högslät­ten på Falbygden.
Låg­slät­ten

Slätt­land­ska­pet mel­lan ber­gen som lig­ger under 200 m.ö.h., med söt­vat­ten­le­ra (marin lera). Här har urber­get, det sub­kam­bris­ka penel­pla­net, kla­rat sig undan stör­re för­änd­ring­ar sedan det blev platt för 600 mil­jo­ner år sedan och behål­lit sin pla­na yta, på vil­ken Väst­gö­tas­lät­ten bre­der ut sig.

Utsikt över Väst­gö­tas­lät­ten från Flo klev på Hunneberg
Isti­den drar sig tillbaka

Det bör­di­ga slätt­land­ska­pet, som vi idag kän­ner som en av lan­dets korn­bo­dar, har inte all­tid varit så. Låt oss gå till­ba­ka cir­ka 11 000 år i tiden. Under den smäl­tan­de inlandsi­sen rann sto­ra mäng­der vat­ten i små rän­ni­lar och mäk­ti­ga isäl­var. Vatt­net trans­por­te­ra­de med sig ned­sli­pat berg i form av sten, grus, sand och lera, som så små­ning­om nåd­de havet. De mins­ta par­tik­lar­na höll sig länge svä­van­de i havs­vatt­net och sjönk först lång­samt till bot­ten när de kom­mit en bit ut i havet, långt bort­om isen. Bil­jo­ner små ler­par­tik­lar ska­pa­de den ler­jord som idag bre­der ut sig över det flac­ka urber­get som utgör Västgötaslätten.

Direkt efter isti­den kom de förs­ta män­ni­skor­na. De slog sig ner på fle­ra plat­ser, men ett områ­de som stic­ker ut är Fal­byg­den. Den sand- och kalk­stens­pla­tå som Bil­ling­en och de pla­tå­berg söder om Bil­ling­en delar, gjor­de att det­ta områ­de ald­rig var en del av havet, då det var för högt belä­get och istäl­let stack upp ur vatt­net. Här avlag­ra­des sand, sten och morän från inlandsi­sen. Des­sa lät­ta­re, om än ste­ni­ga, sand­jor­dar med inslag av kalk­hal­tig morän blev en per­fekt grund för sten­ål­ders­bön­der­na att odla på med de red­skap de hade. De hade ock­så kor, gri­sar och får. Berg­slutt­ning­ar­nas natur­li­ga käl­lor och vat­ten­drag bidrog till en stän­dig till­gång på vat­ten. Dess­utom fanns många våt­mar­ker, kärr och myrar med ypper­ligt bete, som idag har för­svun­nit på grund av sjö­sänk­ning­ar. Tro­li­gen var det just des­sa för­hål­lan­den som gjor­de att Fal­byg­den fick en sär­ställ­ning med sin tidi­ga jord­brukskul­tur och att en hög­kul­tur väx­te fram här i form av megalitsamhället.

Flyg­bild från Ålle­berg över högslätten.

Under medel­ti­den präg­la­des områ­det av bysam­häl­len där djur­håll­ning, fis­ke och biod­ling var vik­ti­ga näring­ar. Jord­bru­ket var mer inrik­tat på boskaps­sköt­sel än spann­måls­od­ling, och områ­dets smör och ost blev kän­da långt utan­för regionen.
På 1700-talet bör­ja­de jord­bru­ket utveck­las, och under 1800-talet gjor­de jord­bruks­re­for­mer, som laga skif­te, och nya red­skap, som järn­plo­gen, att spann­måls­od­ling­en tog fart. Väst­gö­tas­lät­ten för­vand­la­des från ett vari­e­rat kul­tur­land­skap med stort inslag av våt­mar­ker, äng­ar och betes­mark till ett mer renod­lat åker­land­skap. En omfat­tan­de han­del med Eng­land bidrog till att hav­re bör­ja­de odlas i enor­ma mängder.

Flyg­bild från Ålle­berg över högslätten.

Hav­re­ti­den för­de med sig ytter­li­ga­re för­de­lar och inte minst för slätt­land­ska­pet mel­lan pla­tå­ber­gen. En del av peng­ar­na som ström­ma­de in till områ­det använ­des för att byg­ga järn­väg och all­ra störst bety­del­se för de väst­göts­ka hav­re­byg­der­na blev anläg­gan­det av Udde­val­la-Väners­borg-Herr­ljunga järn­väg som invig­des 1867 och som all­mänt blev kal­lad “hav­re­ba­nan”.
Ett kraf­tigt pris­fall sked­de dock i slu­tet av 1800-talet men slätt­bor­na var dock inte säm­re utan hit­ta­de än en gång en lös­ning på pro­ble­met: de åter­gick till boskaps­sköt­sel, och det dröj­de inte länge innan hav­re hade ersatts med export av smör.

Där­med kom åker­jor­den i stör­re utsträck­ning att använ­das för odling av foder­väx­ter till djur. Anta­let kor mer än för­dubb­la­des på slät­ten. Redan under 1860-talet hade de förs­ta meje­ri­er­na kom­mit till, men under and­ra hal­van av 1800-talet blev det ett rejält upp­sving, och när sepa­ra­torn upp­fanns och järn­vägs­nä­tet blev kraf­tigt utbyggt i områ­det öka­de intres­set för meje­ri­er explosionsartat.

Flyg­bild från Ålle­berg över högslätten.

Järn­vä­gar­na gjor­de det möj­ligt att frak­ta mjölk och meje­ri­pro­duk­ter snab­ba­re och säk­ra­re, vil­ket gav meje­ri­er­na stör­re räck­vidd och till­gång till nya mark­na­der. Meje­risko­lor inrät­ta­des vid fle­ra sto­ra går­dar. Mel­lan 500–600 meje­ri­er ska ha fun­nits i pla­tå­bergs­land­ska­pet i bör­jan av 1900-talet för att sedan sjun­ka till de sto­ra sam­man­slag­ning­ar­na som skett i nutid.

Flyg­bild från Ålle­berg över högslätten.

Idag är pla­tå­bergs­land­ska­pet en levan­de och vik­tig del av Sve­ri­ge, där odling och djur­håll­ning fort­sät­ter att vara rygg­ra­den i det loka­la närings­li­vet och bidrar till både den svens­ka mat­pro­duk­tio­nen och ett levan­de land­skap. Områ­det erbju­der en rik palett av sma­ker, där geo­lo­gins vari­a­tion och kli­ma­tets nyan­ser möts. Från de söta körs­bä­ren på slutt­ning­ar­na, den kraft­ful­la sma­ken av ramslök i de lum­mi­ga sko­gar­na till gam­la kul­tur­sor­ter från de bör­di­ga slät­ter­na speg­lar var­je växt och pro­dukt land­ska­pets uni­ka karak­tär. Många loka­la pro­du­cen­ter använ­der des­sa typis­ka sma­ker för att smak­sät­ta sina pro­duk­ter. Som besö­ka­re bör du inte mis­sa att ta del av des­sa sma­kupp­le­vel­ser – var­je pro­dukt bär på sin egen histo­ria, for­mad av geo­lo­gin, natu­ren och års­ti­dens växlingar.

Flyg­bild från Ålle­berg över högslätten.
Smak­pro­fi­ler

Smak­pro­fi­ler­na är tänk­ta att vara ett inspi­ra­tions­un­der­lag för sma­ken av en plats eller för att själv för­dju­pa sig vida­re när man vill erbju­da något auten­tiskt och lokalt. Över­gri­pan­de finns en pro­fil med sma­ker och pro­duk­ter som åter­finns i hela pla­tå­bergs­land­ska­pet. Sedan finns ett antal utval­da berg där vi tagit fram en pro­fil sär­skilt för den plat­sen. Var­je smak­pro­fil inne­hål­ler en kort beskriv­ning av den spe­ci­fi­ka plat­sen, som tex geo­lo­gi, kul­tur­histo­ria och plat­sens idag.

Pla­tå­bergs­land­ska­pet

LÄS MER >

Bil­ling­en

LÄS MER >

Hal­le- & Hunneberg

LÄS MER >

Kin­ne­kul­le

LÄS MER >

Lug­nås­ber­get

LÄS MER >

Mös­se­berg

LÄS MER >

Ålle­berg

LÄS MER >
Genom­brott i det svens­ka jordbruket

Plo­gen upp­fanns redan före medel­ti­den, men det var först på 1800-talet som den fick sitt genom­brott i det svens­ka jord­bru­ket. Den skil­jer sig från det äld­re bruk­nings­red­ska­pet årder, genom att plo­gen har vänd­ski­vor som vän­der jor­den. Årdern ska­pa­de bara en fåra i mar­ken, avsedd för sådd. Att kun­na vän­da jor­den var en för­ut­sätt­ning för bru­ket av de tunga lerjordarna.

Ång­pre­pa­re­ra­de havregryn

Länge spe­la­de hav­ren som män­ni­sko­fö­da en under­ord­nad roll som tex hav­re­mjöls­gröt eller hav­re­gryn. Hav­re­mjöls­grö­ten var omständ­lig att få fram och sma­ka­de inte lika bra som råg- eller korn­mjöls­gröt och betrak­ta­des i de fles­ta fall som ”fat­tig­mans­kost”. Men med den indust­ri­el­la utveck­ling­en som med­för­de nya lev­nads­vill­kor änd­ra­de ock­så kost­va­nor­na. Omkring för­ra sekel­skif­tet kun­de man i stör­re ska­la bör­ja fram­stäl­la ång­pre­pa­re­ra­de hav­re­gryn som gjor­de det lät­ta­re att göra hav­re­gryns­gröt. På så sätt blev hav­re­gryns­grö­ten accep­te­rad som en bil­lig och för­hål­lan­de­vis närings­rik kvälls — och fru­kost­mål i snart sagt var­je hem.

Den fan­tas­tis­ka lil­la lerpartikeln 

Ler­par­tik­lar­na är mind­re än 0,002 mm i dia­me­ter. Näs­tan 1000 gång­er mind­re än ett sand­korn. Den är så liten att den inte kan urskil­jas med blot­ta ögat och knappt ens med ett van­ligt mik­ro­skop. Men den har en fan­tas­tisk för­må­ga. Till sin yta kan den bin­da vat­ten och närings­äm­nen som väx­ter­na behö­ver. Den­na för­må­ga bidrar till att göra ler­jor­dar­na till utomor­dent­lig bra jor­dar att odla i. Den lil­la ler­par­ti­keln är en för­ut­sätt­ning för dagens stor­ska­li­ga livsmedelsproduktion.