GEOKIDS är ett koncept framtaget av Platåbergens Geopark. GEOKIDS är en introduktion till friluftsliv. Här kan barnen upptäcka naturen på ett spännande och lustfyllt sätt med mycket lekar och uppdrag med fokus på äventyr, samtidigt som man lär sig intressanta fakta under tiden!
Målet är att detta tillsammans skapar en grund för fortsatt nyfikenhet på friluftsliv genom hela livet för så många barn som möjligt. Vi vill så lång som möjligt också skapa kännedom om sitt närområde och det unika platåbergslandskapet så att deltagarna i framtiden känner en stolthet och en vilja att vara rädda om sin närmiljö.
GEOKIDS vänder sig främst till barn i åldrarna 9–12 år. Ett GEOKIDS-arrangemang kan vara en-dags eller fler-dagars evenemang.
GEOKIDS innehåller några obligatoriska teman att täcka under genomförandet, men arrangören är i övrigt fri att välja ut lämpliga aktiviteter.
Obligatoriska teman:
- Information om Unesco Global Geoparker och Platåbergens Geopark
- Platåbergens geologi
- Friluftsliv och allemansrätt
Är du/ni intresserade och vill veta mer, eller arrangera och använda konceptet GEOKIDS? Kontakta oss på info@platabergensgeopark.se
Serietidningen Trollberg
Serietidningen Trollberg är ett samarbete mellan Platåbergens Geopark och projektet KASTiS. Med den här serietidningen vill vi skapa nyfikenhet kring geologi och särskilt då för platser som finns inom Platåbergens Geopark.
För lärare
Platåbergens Geopark erbjuder fortbildningsdagar för lärare i alla åldrar, där det ges möjlighet för fördjupad kunskap om platåbergslandskapets geologi, kultur- och industrihistoria. Kontakta oss på info@platabergensgeopark för att få veta mer!
Vi samarbetar med organisationen Geologins dag som har mycket material runt geologi. Läs mer på https://geologinsdag.nu
2021 har det under sensommar och höst arrangerats flera GeoKids-dagar i Platåbergens Geoparks regi. Vissa har varit öppna arrangemang och andra har man behövt anmäla sig till. Här ser du de Geokidsaktiviteter vi haft.
GeoKids vid Vänermuseet, Lidköping
Under veckodagar från måndag den 28 juni så finns GeoKids på plats hos Vänermuseet! Utmana varandra i stenkampen, prova att bygga ditt eget platåberg eller lägg ett stenpussel! Det finns uppgifter och pyssel för alla åldrar! Vid fint väder så hittar ni Geokids på baksidan av Vänermuseet och vid regn så finns delar av aktiviteterna inomhus. Kom förbi och aktivera hela familjen!
I samarbete med:
GeoKids vid Naturskolan på Hunneberg
Var med och ha sommarkul tillsammans med andra barn i våra spännande skogar och sjöar på/kring Hunneberg 28 juni- 2 juli! Kom hela veckan eller enstaka dagar. Vi träffas på Bergagården kl. 9 varje dag och avslutar kl. 15.00 på samma ställe förutom på fredag då vi ses vid parkeringen på Gaddesandas badplats kl. 9.00. Vi kommer att erbjuda en övernattning under veckan från onsdag till torsdag. Anmälan sker via mail till info@hunnebergsnaturskola.se eller per telefon 0708 – 24 62 02 senast fredagen den 11 juni (v. 23). Kostnad: 195 kr per dag och kommer du alla fem dagar så bjuder vi på sista dagen!
Läs mer på: Hunnebergs Naturskola
I samarbete med:
Geokids på Kinnekulle
Tillsammans med Kultur och Fritid i Götene kommun arrangerar vi två Geokids dagar på vackra platåberget Kinnekulle. Båda dagarna innehåller strapatsrika vandringar.
Datum:
- Tisdag 3 augusti, Råbäcks och Trolmen
Samling vid Trolmens station och avslutning vid Råbäcks mekaniska stenhuggeri. Vi inleder vid Kalkungnarna och upptäcker fossil, letar ödlor och annat spännande innan vi vandrar ner till Råbäcks hamn. Möjlighet till bad i slutet på dagen. - Onsdag 4 augusti, Högkullen
Samling och avslut vid Kinnekullegårdens parkering. Vi rör oss genom Sprängestans branter och upp till toppen av Kinnekulle. Och hur är det nu då, är Kinnekulle en vulkan eller inte? Det tar vi reda på.
Tid: Start klockan 10.00, avslut klockan 15.00
Ålder: 8–12 år
Kostnad: Gratis, lunch ingår.
Obs! Anmälan. Du väljer om du vill vara med en eller två dagar, och du anmäler dig till de dagar du vill vara med.
Läs mer och anmäl: https://www.gotene.se/upplevaochgora/ungdom/sommarlovsaktiviteter/sommarlovsaktiviteter/geokidskinnekulle.262463.html
I samarbete med:
Geokids vid Qvarnstensgruvan
Detta är ett dagläger där vi tillsammans upptäcker det coola med naturen, utforskar gruvorna i berget, upptäcker miljoner år gamla fossil, lär oss göra upp eld, får koll på vad man får och inte får göra i skogen. Lägret genomförs av Qvarnstensgruvan i Lugnås och Platåbergens Geopark, i samarbete med Studiefrämjandet Skaraborg, och sker med stöd från Grevillis fond och Mariestads kommun.
Var: Alla aktiviteter sker på Qvarnstensgruvan i Lugnås område.
För vem: För barn från 8–12 år som är sommarlovslediga i Mariestads kommun.
Ledare: Personal från Platåbergens Geopark och Qvarnstensgruvan i Lugnås.
Datum & tid:
- Måndag 9 augusti, kl 10.00–16.00
- Onsdag 11 augusti, kl 10.00–16.00
Detta är ett dagläger där vi tillsammans upptäcker det coola med naturen, utforskar gruvorna i berget, upptäcker miljoner år gamla fossil, lär oss göra upp eld, får koll på vad man får och inte får göra i skogen.
Lägret genomförs av Qvarnstensgruvan i Lugnås och Platåbergens Geopark, i samarbete med Studiefrämjandet Skaraborg, och sker med stöd från Grevillis fond och Mariestads kommun.
I samarbete med:
Geokids kulturveckan i Grästorp
Den 8 september är det kulturveckan i Grästorp och Geokids finns på plats i Lilla Bergsparken med aktiviteter. Kom och kika på fossil, lukta på orsten, testa lagerföljdsutmaningen och mycket annat!
I samarbete med:
Geokids på Billingen
Under hösten Genomförs Geokids som friluftsdagar för alla 4:e klassare i Skövde kommun tillsammans med Skövde kommun, Next Skövde och Platåbergens Geopark. Friluftsdagen består av olika övningar i samarbete och laganda samt kunskap om geologi och friluftsliv. Ett viktigt inslag blir en utomhuslunch tillagad på lokala råvaror över öppen eld. Eleverna guidas av en naturpedagog, en geolog och en utomhuskock.
I samarbete med: