Press­med­de­lan­de 28/9 2024

 

Häl­le­kis sten­brott på Kin­ne­kul­le, i folk­mun kal­lat ”Sto­ra sten­brot­tet”, har valts ut som ett av 100 geo­lo­gis­ka arv i värl­den av stor bety­del­se för utveck­ling­en av geo­lo­gisk veten­skap och för­stå­el­sen av jor­dens historia.

Utnäm­ning­en gjor­des av Inter­na­tio­nal Uni­on of Geo­lo­gi­cal Sci­ences (IUGS) i augusti 2024, efter lyc­kat nomi­ne­rings­ar­be­te lett av Per Ahl­berg och Anders Lind­skog vid geo­lo­gis­ka insti­tu­tio­nen, Lunds uni­ver­si­tet. IUGS är en av värl­dens störs­ta veten­skap­li­ga orga­ni­sa­tio­ner och har sedan 2022 pekat ut objekt, plat­ser och områ­den som är sär­skilt vär­de­ful­la och avgö­ran­de för vår för­stå­el­se av jor­dens upp­bygg­nad och utveck­ling. De utgör där­för vårt geo­lo­gis­ka arv, både på inter­na­tio­nell och på natio­nell nivå.

I Häl­le­kis­brot­tet kan man se 40 meter av Kin­ne­kul­les mäk­ti­ga lager av kalk­sten, den s.k. orto­ce­ra­tit­kalk­ste­nen. Den är tyd­ligt skik­tad med oli­ka färg­skift­ning­ar och är rik på fos­sil av bl.a. bläck­fis­kar och tri­lo­bi­ter som lev­de i havet för omkring 470–460 mil­jo­ner år sedan. Kalk­ste­nar­na i Häl­le­kis­brot­tet är syn­ner­li­gen väl­be­va­ra­de och byg­ger upp en ovan­ligt kom­plett och lät­till­gäng­lig lager­följd som lig­ger till grund för upp­fatt­ning­en om den geo­lo­gis­ka och bio­lo­gis­ka utveck­ling­en under peri­o­den ordo­vici­um för 485–444 mil­jo­ner år sedan. I lager­följ­den finns det ock­så mine­ral­par­tik­lar som utgör res­ter av mete­o­ri­ter och avspeg­lar upp­bryt­ning­en av en stör­re him­la­kropp i aste­ro­id­bäl­tet mel­lan Mars och Jupi­ter för näs­tan 470 mil­jo­ner år sedan.

Häl­le­kis­brot­tet lig­ger i Pla­tå­ber­gens Geo­park, som 2022 blev utsedd till Sve­ri­ges förs­ta Une­sco Glo­ba­la Geopark.

– Nog för att Une­sco-sta­tu­sen som geo­park i sig är ett otve­ty­digt bevis på pla­tå­bergs­land­ska­pets bety­del­se glo­balt, men att vi nu fått en till inter­na­tio­nell utmär­kel­se visar verk­li­gen på hur vik­ti­ga pla­tå­ber­gen är för veten­ska­pen, säger Anna Ber­gen­gren, koor­di­na­tor på Pla­tå­ber­gens Geopark.

– Pla­tå­ber­gen är som pus­sel­bi­tar som berät­tar om pla­ne­ten jor­dens histo­ria. Det är något vi både ska vara stol­ta över, visa fram för besö­ka­re och beva­ra för framtiden!

Vid frå­gor, kontakta:

Anna Ber­gen­gren, koor­di­na­tor Pla­tå­ber­gens Geopark
anna.bergengren@grastorp.se

073–910 89 51

Anders Lind­skog, Lunds universitet

anders.lindskog@geol.lu.se