Att vara del av det globala geoparksnätverket knyter minst sagt samman världen och öppnar för nya kontakter och samarbeten. Bahareh Samani är en masterstudent från Iran som bor i Portugal och som skrivit sin masteruppsats om turistprodukter i Platåbergens Geopark — närmare bestämt “geoprodukter”. Vi ställde några frågor till Bahareh som nu avslutat sin utbildning.
Kan du berätta lite om dig själv och din bakgrund? Varför blev du intresserad av turism i geoparker?
Min akademiska bakgrund är inom IT, men min pappa är geolog så geologi finns i mitt blod. En dag frågade jag min pappa vad han skulle gjort annorlunda i sin karriär om han kunde resa tillbaka i tiden, och han berättade då för mig om konceptet geoturism* och hur det fascinerade honom. Det fångade även mig direkt och ett nytt äventyr började! Jag gick en kurs som geo-guide vid GEOHIM-institutet i Iran och jag var en av de bästa studenterna trots att de flesta andra som gick där hade bakgrund som geologer. Som ett resultat av det började jag tänka på att jag skulle utveckla min akademiska karriär inom ämnet och jobba med det i framtiden.
Vad är en geoprodukt?
Det är en produkt som är direkt kopplad till ett geografiskt område, och som är inspirerad av geologin, biologin eller kulturarvet i området, helst något som är unikt för just den platsen och producerat lokalt med lokala råvaror/ material (eller åtminstone nationella råvaror/ material). Miljömässiga och etiska principer ska självklart också följas vid produktionen. Förutom en ekonomisk förtjänst kan produkten också ha andra fördelar: den kan ge kunskap, bidra till bevarande av natur/ kulturvärden, och även hjälpa till att marknadsföra ett område.
Kan du ge något exempel på en ”geoprodukt” som du föreslår för Platåbergens Geopark?
En som jag själv tycker mycket om är det jag kallar ”ordoviciska klockan” som är kopplat till besöksmålet Gyllene Spiken**. På den här platsen handlar det om geologisk tidsskala, och därför var det kul att koppla till det med ett objekt som också handlade om tid.
Till sist, har du lärt dig något om vår geopark som du inte visste tidigare?
Jag har lärt mig massor! Till exempel att det finns de här stora platta berggrundsytorna tack vare gamla erosionsprocesser, och hur många olika fossil som finns i området, speciellt marina fossil. Och såklart att det finns fossila meteoriter!
* Geoturism är definierat som: ”En typ av naturturism som specifikt fokuserar på landskapet och geologin. Den framhåller värdet av turism för geologiska besöksmål, för bevarandet av geologisk mångfald och för fördjupad kunskap i geovetenskap genom upplevelser och inlärning. Detta uppnås genom besök till geologiska områden, användandet av ”geostigar” och utsiktspunkter, guidade turer, geoaktiviteter och besökscenter vid geologiska besöksmål”. (Newsome & Dowling, 2010)
** Läs mer om Gyllene spiken här: Gyllene spiken