I år firade vi för första gången geodiversity day den 6/10! Men vad är geologisk diversitet eller geologisk mångfald? Det är såklart den abiotiska (icke-levande) motsvarigheten till biologisk mångfald. De flesta geoparker världen över har en väldigt stor geologisk mångfald – så även i Platåbergens Unesco globala geopark. Platåbergen med sina olika lager ger upphov till ett rikt, varierat landskap.
Den engelska definitionen av geologisk mångfald (geodiversity) är : “the natural range (diversity) of geological (rocks, minerals, fossils), geomorphological (landforms, topography, physical processes) and soil and hydrological features. It includes their assemblages, structures, systems and contributions to landscapes” (Gray 2013). SGU (2015) har på svenska beskrivit geologisk mångfald som “variationen hos berggrunden, mineralen, jordarterna, landformerna och de geologiska processerna. Geologisk mångfald bildar tillsammans med biologisk mångfald naturens hela variationsrikedom. Geologisk mångfald är en flexibel term som tillåter en vid tolkning och som i stort sett motsvarar begreppet biologisk mångfald. Men medan den biologiska mångfalden endast beskriver nutida biotisk mångfald, innebär geologisk mångfald en uppskattning av planeten Jorden och dess miljömässiga mångfald i både tid och rum. Den geologiska mångfalden och dess funktioner ingår som en viktig del i det ekologiska samspelet och bidrar därför till olika livsmiljöers fördelning och möjligheter till spridning. Geologisk information är därför ofta en del i arbetet med att bedöma ett områdes naturvärde.”
Geologi berättar om planeten jordens historia. I vår natur finns det unika geologiska platser som är vetenskapligt och pedagogiskt viktiga för att förstå livets utveckling och planetens historia. Dessa platser måste bevaras. Men geologi är också grund för biologisk mångfald och mänsklig historia, och de geologiska förutsättningarna behövs för att bevara dessa värden.
Geologisk mångfald kan ses som en geologisk naturresurs som bör nyttjas på ett hållbart sätt. För att dessa funktioner ska bevaras och förvaltas långsiktigt behöver man samla in kunskap och göra en sårbarhetsanalys av platserna. Geologisk mångfald är en viktig del för att bibehålla resilienta natursystem och de ekosystemtjänster vi människor är beroende av. Natursystemen består av abiotiska och biotiska faktorer, och geologi bidrar direkt till alla fyra typer av ekosystemtjänster (stödjande, reglerande, försörjande, kulturella).
Geologisk mångfald och geologiskt arv har flera viktiga funktioner:
- Det förmedlar kunskap om vår planets utvecklingshistoria, jordens processer och också vår framtid
- Som grund för variation i naturtyper och en hög biologisk mångfald. Områden med hög geologisk mångfald ger en hög biologisk mångfald, då geologiska förutsättningar ger den grund livsmiljöer beror av och samverkar med. Platåbergen med sina olika bergarter är klassiska exempel på det, med t.ex. alvarsmarkerna på Österplana Hed eller rasbranterna runt Halle- och Hunneberg. Men även istidsavsättningarna inom området ger en stor variation i naturtyper och biologi, t.ex. i kamelandskapet i Valle Härad.
- Som grund för friluftsliv, rekreation och turism. Många av våra viktigaste besöksmål inom friluftsliv och turism är geologiska platser, med stark koppling till kulturella och historiska värden. Inom geoparken kan vi t.ex. nämna Lugnås Qvarnstensgruva, Råda Ås, Kinnekulle, Mösseberg och Ålleberg som några få exempel bland många.
En geopark kan inventera, värdera och tillhandahålla information om geologiska naturvärden som bör beaktas i naturvården och i den fysiska planeringen. Inventeringarna och bevarandeplanen ska kunna användas inom utveckling av friluftsliv och turism i området samt vara underlag för naturvårdsåtgärder, t.ex. kommunala naturvårdsprogram. En geopark bidrar till att stärka kunskapen om naturvärden i platåbergslandskapet, något som är grunden för en långsiktig, hållbar förvaltning. Ofta saknas geologisk kompetens inom kommunernas (eller annan ansvarig) förvaltning, och därför är geoparken en viktig samarbetspartner för att tillgängliggöra geologisk information som kan gynna det långsiktiga naturvårdsarbetet och bidra till att Sveriges miljömål uppfylls.
SGU (2002) summerar några av de viktigaste anledningarna till varför vi behöver ta hänsyn till och bevara den geologiska mångfalden, nämligen för att:
- säkerställa orörda, representativa och särpräglade inslag i landskapet,
- kunna tolka, och i framtiden omtolka, jordens och landskapets utveckling,
- ha tillgång till representativa och särpräglade geologiska bildningar för forskning utbildning och rekreation,
- förstå och följa de geologiska processerna,
- bevara förutsättningarna för biologisk mångfald.