I fredags var det fest på Karlsfors gård på Billingens västsluttning. Då firade vi utnämnandet till Sveriges första Unesco globala geopark tillsammans med ett hundratal inbjudna gäster. Väderprognosen var inför eventet något ostadigt, därför befann vi oss i en ombonad maskinhall på gården. Det visade sig att vädret blev soligt och varmt (läs kvavt) så valet att vara under tak visade sig lyckat. Med sol ute och sol inne … osv, så var stämningen på topp redan från början. Ett hundratal gäster var som sagt på plats, en trevligt blandning av geoparks-pionjärer, geologer, politiker, guider och eldsjälar. Det var många glada möten, givande samtal och trivsamt sorl. Artisten Gaeya fyllde lokalen med närvaro och harmoni från den lilla scenen.
Efter ett par låtar med Gaeya och hennes pianist tog talarna till orda. Först ut var vikarierande landshövding Lisbeth Schultze som bland annat uttryckte följande:
– Länsstyrelsen har regeringens uppdrag att främja länets utveckling som helhet, så det här samarbete passar oss väldigt väl.
– Utmärkelsen lyfter fram det fantastiska platåbergslandskapet. Vi ser fram emot kommande samarbeten som en del geoparken – både globalt, nationellt, regional och lokalt.
Vidare gratulerade hon alla inblandade för att tillsammans ha nått målet, att ha blivit Sveriges första Unesco globala geopark.
Sedan lämnades ordet över till Lena Sommestad (ordförande för Svenska Unescorådet). Lena belyste betydelsen av att vara en del av det globala geoparksnätverket inom Unesco. Geoparkerna är en del i ett långsiktigt arbete, för fred, respekt och förståelse för andra kulturer. Syftet är att bidra till fred och solidaritet mellan länder, men också mellan människan och naturen.
– Ni (alla som arbetat för geoparkens tillblivelse) har visat att ni kan göra det som krävs, att bli Sveriges första Unesco globala geopark. Ni förvaltar nu något som inte bara är värdefullt för bygden, utan för hela världen.
Därefter fattade Fredrik Lindén (VD för Turistrådet Västsverige) mikrofonen. Han fokuserade på framtidsutsikter och trender inom turismen. Saker som hållbarhet, närheten till naturen, hållbara aktiviteter, kunskapsturism, säkra destinationer och stabil infrastruktur är några exempel på trender som blivit både viktigare och större. Sammantaget så är det precis detta geoparken erbjuder.
– Och tänk att någonting som har funnits i miljoner år helt plötsligt ligger helt rätt i tiden, sa Fredrik, med påföljande skrattsalva från åhörarna.
Sen var det dags för tårta och mingel. Trevligt som det var så gick tiden självklart fort.
Efter pausen var det dags för Conny Brännberg (Västra Götalandsregionen/ordförande Kulturnämnden) som talade om vikten att bygga broar istället för murar. Han lyfte fram geoparkens koordinator Anna Bergengren som gjort en fantastisk insats för att ro geoparken och Unesco-statusen i hamn. Han belyste också det unika med att det inom geoparkens organisation är två kommunalförbund och nio kommuner – tillsammans med näringslivet, civilsamhället och en rad institutioner – som samverkar.
Sedan äntrade Katarina Jonsson (kommunalråd i Skövde) scenen och för att yttra några väl valda ord. Hon belyste vikten av samarbete, att vara en doer och inte ge upp.
– Det är bara när en lägger sig ner och ger upp som inget händer. Innan en ger upp så kan vad som helst hända, sa hon bland annat.
Avslutningsvis höll Anna Bergengren ett sammanfattande anförande om landskapet, bergen och den tid vi lever i.
Till sist sjöng Gaeya några fler låtar. Stämningsfullt som det var så blänkte det minsann till i en och annan ögonvrå hos gästerna innan sista tonen klingade ut. Därefter kom åskan som på beställning och bidrog med pampigt muller. Medan sorlet avtog fick naturen sista ordet.