Förra veckan var det dags för oss på Platåbergens Geopark att ha planeringsdag i Skövde och hur avslutar man en sådan, om inte på ett platåberg. Eftersom vi kickat igång Expedition:15 så har vi ju ett ansvar att också vi i organisationen skall bocka av de femton platåbergen i vår geopark.
Vi begav oss till Kungslena kyrka och mötte upp med geolog Torbjörn Persson och vår guide Bosse Wallström, boende på bergets sluttning. Han har tillsammans med grannar röjt upp och påbörjat fina vandringsleder på Varvsbergets norra ände. Lederna utgår som sagt från parkeringen vid kyrkan och fortsätter upp mot berget via Lenaborg. Fina skyltar visar vägen och gör det lätt att hitta till de sevärda hotspots berget bjuder på. Här hittar vi som sagt den delvis utgrävda fornborgen Lenaborg, en fantasieggande husgrund inne i skogen, en märklig ekplantering och flertalet klintar med milsvid utsikt. På toppen av Varvsberget hittar vi tex Högeklint där det finns ett fint vindskydd, eldstad och bänkar. Perfekt om man vill övernatta och vakna upp till en sagolik fond med Plantaberget, Borgundaberget och Billingen i blickfånget.
Vandringen rundades av vid Bosses lusthus med utsikt över platåbergslandskapet. Här satt vi och surrade kring historia, geologi och framtidsplaner tills eftermiddagen blev kväll. Bosse berättade att lederna kommer fortsätta utvecklas både med fler sträckningar, skyltning och informationstavlor. Vi lämnade Varvsberget med ett stort sug att återkomma och uppleva mer. Ett tips om man ännu inte bockat av det på sin krysslista för Expedition:15.
Kungslena bjuder på spännande historia som är fylld av action och dramatik. Här utspelades 1208 ett av medeltidens viktigare slag mellan den danske Kung Sverker II och Erik Knutsson. Om dramatiken vittnar namn som Ryttarebackarna, Jämmersled och Helveteskärret. I området finns flera historiska sevärdheter som sätter fantasin i spinn, bl.a. Kungslena kyrka, Kungsgården, Lenaborg, Kung Vides hög, Monumentet, mm. Besök Lena Gilles site för att läsa mer >