”Har du en gång besökt Gula Bergen behöver du inte se några andra berg”, är ett ordspråk i Kina. Riktigt nog var det en fantastisk upplevelse att få bestiga Huangshan – en Unesco Global Geopark sedan 2004. En helt annan miljö än våra lägre och mer bevuxna platåberg i Västergötland.
En veckas besök i Kina hade som syfte att undersöka möjligheterna för ett kulturutbyte och ett samarbetsavtal mellan Anhui-provinsen och Västra Götalandsregionen. Med på resan var förutom jag från Platåbergens Geopark vår tolk Ching, Rolf från Västra Götalandsregionen, P‑O, Gerth och Åsa från Falbygdens mat och kultur, samt Mia från Göteborgs stad. Det var ett späckat program med allt från besök på en dansskola, témuseum, och Pekingoperan. En dag av veckan var vi på besök i Huangshuan Unesco Globala Geopark för att lära oss mer hur de jobbar och se om vi kan etablera ett samarbete och utbyte mellan våra berg.
Hungshan – eller Gula Bergen i svensk översättning – är ett symboliskt viktigt område i kinesisk kultur och historia, bland annat för utvecklingen av kinesiskt landskapsmåleri. Bergen består av 130 miljoner år gammal granit, en gång bildad i jordens inre, och sedan upplyft och exponerad för 65 miljoner år sedan i samband rörelser i jordskorpan när Himalaya bildas. Området är känt för sina karga granitklippor, de speciella tallarna som växer på klipporna, och molnformationerna mellan bergstopparna – ofta ser det ut som ett hav av moln där bergstopparna sticker upp som öar. De högsta topparna är ungefär 1000 meter höga.
Bergen och geoparken täcker totalt 1200 km² (jmf. Platåbergens geopark på ca. 4200 km²). Området har också världsarvsstatus sedan 1990, både för kultur och naturarv.
Något av det mest spännande och lärorika för mig med besöket var hur man i området jobbar med hållbar turism och bevarande — bergen fick som första område i Asien utmärkelse som en hållbar destination 2014. Det är ett av de mest välbesökta turistområdena i Kina, något som självklart medför ett stort slitage. Runt om bergen har men att väl utbyggt system av stenlagda stigar, något som gör att besökande inte sliter på omkringliggande natur. Om en bergstopp påverkas mycket, så stänger man helt enkelt av det området i fem år, för att sedan utvärdera om det är möjligt att öppna igen. Man jobbar också mycket med lokalt värdskap, där människor som bor i byar runt om bergen ska kunna ta emot gäster i sina hem och på så sätt få en extra inkomst.
En av de saker vi diskuterade under dagen i geoparken var möjligheten för en vandringsutställning mellan våra två geoparker. En utställning kan innehålla både foton och målningar från våra respektive områden. Vi fortsätter kontakten – en sak är i alla fall säkert: genom att bli en Unesco Global Geopark öppnas många dörrar till fantastiska natur- och kulturarv runt om i värden.
/ Anna, projektledare