Halle­berg – Det mytomspun­na platåberget

Geo­lo­gi och landskap

Hal­le­berg är det nord­li­gas­te av tvil­ling­ber­gen Hal­le- och Hun­ne­berg och reser sig dra­ma­tiskt både ur Vänern och ur slät­ten, bero­en­de på från vil­ket håll man när­mar sig. Nedan­för bran­ten mot Vänern bre­der det gam­la urber­get ut sig som ett sals­golv helt ska­pat av natu­rens star­ka kraf­ter och for­mar det uni­ka pene­pla­net som utgör Väst­gö­tas­lät­ten. Ing­en­stans syns det så tyd­ligt som här där berg möter sjö.

De två ber­gen skiljs åt av en 500 meter bred dal­gång och pre­cis som sin tvil­ling består Hal­le­berg av sand­sten, alun­skif­fer och dia­bas. Pla­tå­bergs­lag­ren kalk­sten och ler­skif­fer sak­nas allt­så här. Dia­bas­lag­ret är å and­ra sidan myc­ket mäk­tigt, upp till 60 meter som mest vil­ket ger Hal­le-och Hun­ne­berg en sär­ställ­ning bland pla­tå­ber­gen vad gäl­ler spek­ta­ku­lä­ra bran­ter! Pla­tån som har sin högs­ta punkt på 155 meter, till skill­nad från det högs­ta pla­tå­ber­get Ålle­berg på 335 meter, upp­levs som än mäk­tig när den ramas in av des­sa dra­ma­tis­ka dia­bas­väg­gar. Vid foten lig­ger ras­mas­sor, enor­ma sten­block som vitt­nar om tidens tand. Här hit­tar vi ock­så ett klap­perstens­fält som är en påmin­nel­se om det som en gång var en iskall havs­strand vid ön Hal­le­berg. På nor­ra Hal­le­berg finns en spric­ka i dia­ba­sen som utfor­mats till en dal. Den skil­jer nord­li­gas­te delen av Hal­le­berg, Hal­lesni­pen, från den söd­ra delen och har nam­net Ovan­da­len. Om det är något som skil­jer de två tvil­ling­ber­gen åt för­u­tom stor­le­ken så är det sjö­ar­na. Då Hun­ne­berg har ota­li­ga, finns här bara en sjö, Hall­sjön vars utlopp bil­dar det otro­ligt vack­ra vat­ten­fal­let Skäck­te­fal­let, eller Brud­slö­jan som det ock­så kal­las som kas­tar sig utför dia­bas­bran­ten på ber­gets väst­ra sida.

Rand­skog, ras­bran­ter och kung­lig jakt

Här, i gräns­lan­det mel­lan berg, innan­hav och slätt, väx­er tall och ek i en unik skogs­mil­jö, den så kal­la­de rand­sko­gen längs pla­tå­er­nas ytter­kan­ter. Här klam­rar sig uråld­ri­ga 350-åri­ga tal­lar och ännu äld­re ekar fast vid ber­gens kant som skyd­dan­de mar­ty­rer för sko­gen innan­för för slät­tens pinan­de vindar.

De bran­ta slutt­ning­ar­na ska­par dra­ma­tis­ka natur­för­hål­lan­den i form av den lod­rä­ta bergs­väg­gen eller ham­ma­ren som  det ock­så kal­las, och den slut­tan­de ras­bran­ten med en mång­fald av växt- och djurar­ter. I syd­bran­ter­na, där solen vär­mer mar­ken, trivs vär­meäls­kan­de väx­ter och i de skug­gi­ga norr­slutt­ning­ar­na fro­das istäl­let en rik moss- och lavflora.

Kung­lig jakt har bedri­vits på ber­get sedan 1350-talet, då ber­gen utsågs till Konungspark. På 1800-talet upp­för­des ock­så så kal­la­de bomstu­gor med dess bom­vak­ter som skul­le kon­trol­le­ra vir­ke som skul­le ner för ber­get och betes­djur som skul­le upp. Idag har älg­stam­men mins­kat betyd­ligt även om de finns där till­sam­mans med hjort, rådjur och vild­svin och man kan lugnt ta sig upp för kle­var­na utan att bli stop­pad av någon bomvakt.

Hal­le­berg under forntiden

Långt innan dagens vand­rings­le­der drogs genom sko­gen var Hal­le­berg en till­flyktsort. Pla­tåns otill­gäng­li­ga natur gjor­de det till en av Skan­di­na­vi­ens störs­ta forn­bor­gar – fak­tiskt Sve­ri­ges störs­ta – med murar som sträck­te sig fle­ra kilo­me­ter längs bergs­kan­ter­na. Det enda sät­tet att ta sig upp på pla­tån var via de s.k. kle­var­na, och än idag finns endast en väg upp på Hal­le­berg — Sto­re­gårds klev i syd­väst. Forn­bor­gen tros ha varit i bruk från yng­re järn­ål­dern och långt in i medel­ti­den. Här kun­de män­ni­skor söka skydd när krig och räder här­ja­de i land­ska­pet nedan­för. Grav­fält och sten­sätt­ning­ar längs bergs­kan­ten vitt­nar om att män­ni­skor bott och dött här i årtu­sen­den. Det är en plats där histo­ri­ens fot­spår än idag lig­ger dol­da i mossan.

Sagor och sägner

Det susar i trä­den. Ber­get själv vis­kar sina hem­lig­he­ter. Förr tala­de man om Val­hall, asa­gu­dar­nas hem, och pla­ce­ra­de det just här. Nam­net “Häck­lan” på bergs­slutt­ning­en knyts till Oden själv, och de lod­rä­ta stu­pen vid Ätte­stu­pan har låtit fan­ta­sin flö­da. Här sägs gam­la götar ha kas­tat sig i döden när livet på jor­den var till ända. Men i själ­va ver­ket så är det bara en skrö­na som ald­rig har kun­nat bekräf­tas även om Carl von Lin­né skri­ver  i sin Västgötaresa:

Ätte­stör­tan är en Val­hall på söders­ta sidan av Häck­lan, där ber­gens lod­rä­ta, räff­la­de grå och höga sida vida över­går de and­ra Halls och Häclas kle­var; här sägs de gam­la götar hava brå­stör­tat sig utför och his­sat segel åt Odins ö utan att tän­ka på åter­re­san, då all ting icke mer vil­le gå dem i lag eller då de bli­vit tröt­ta vid värld och levnad.

I de dju­pa klipp­skre­vor­na på väst­ra sidan lurar De Onda Hålor­na, där boskap en gång för­svann och döden tyck­tes ha en egen port. Det är en plats där grän­sen mel­lan verk­lig­het och myt sud­das ut. På en plats där män­ni­skor levt och dött i årtu­sen­den, där gam­la riter, lev­nads­ö­den och gra­var möts, är det kanske inte så under­ligt att sagor och myter tagit fart. Ber­get är stil­la, men berät­tel­ser­na lever vida­re i vin­den som sve­per genom skog och över stup.

Kalk­ug­nar och tegel

Ber­get har ock­så varit en plats för arbe­te. Från slu­tet av 1700-talet till mit­ten av 1900-talet bröts orsten ur alun­skif­fern och brän­des till cement. Arbe­tet var hårt och risk­fyllt. På ber­gets öst­si­da lig­ger den i folk­mun kal­la­de Glöm­da sta­den, rui­ner­na efter en gam­mal kalk­ugn, gömd i sko­gen som en por­tal till en annan tid. Här anla­de man ock­så en sten­pir för utlast­ning av kalk, tim­mer och torv. Det­ta kalk­bruk drevs av en myc­ket bety­dan­de man vid namn Balt­zar von Pla­ten som för många är kän­da genom byg­gan­det av Göta kanal. I Skyt­teklev på ber­gets syd­ost­si­da gapar sto­ra hål in i ber­get likt Ber­ga­kung­ens sal och min­ner om den tid då röken från kalk­ug­nar­na låg tät kring ber­get. Ett sten­kast från ber­get vid Mar­gre­te­bergs egen­dom anla­des ock­så ett stort tegel­bruk där man än idag kan se mas­sor av sli­pat tegel lig­gan­des i vat­ten­bry­net som ekon från en svun­nen indust­ri­ell era.

Tre intres­san­ta plat­ser på Halleberg

Hal­le­bergs fornborg

Rik flo­ra och magisk utsikt på Halleberg

05. Pre­dik­sto­len på Halleberg

Klap­perstens­fäl­tet vid Grytet

Bil­der från Halleberg